Grad

PREDSTAVLJEN PROJEKT Što građani misle o skidanju klima i hlađenju morem?

PREDSTAVLJEN PROJEKT Što građani misle o skidanju klima i hlađenju morem?

Nakon što je Zavod za obnovu Dubrovnika Studiju optimalnog rješenja sustava grijanja i hlađenja u povijesnoj jezgri Dubrovnika u srijedu predstavio stručnjacima, političarima i medijima, u četvrtak su na red došli građani, koji su se odazvali u malom broju.

Opširnije o Studiji možete pročitati ovdje, a evo što je najviše zanimalo građane, koji su složni kako klimatizacijski sustavi na pročeljima njihovih kuća zaista ‘bodu oči’ te da ih treba skinuti.

Budući da će Dubrovnik biti ‘pokusni kunić’, odnosno vrlo skup pilot projekt, prvi takav na Mediteranu (dosad su rađeni jedino na sjeveru Europe), prigovor je kako bi ipak neki manji grad trebao preuzeti ulogu prvenstva, a ne Dubrovnik.

-Zašto ne bismo mi bili jednom pioniri? – pitali su se oni koji se s tim ne slažu. Zasmetala je građanima i mogućnost, odnosno ideja o komercijalizaciji distribucije, na što je odgovoreno da i Grad Dubrovnik može biti operater preko nekog svog poduzeća.

Saznali su građani također kako će se za ugradnju sustava centralnog grijanja i hlađenja trebati raskopavati ulice povijesne jezgre pa je zato potrebno da provedba bude sastavni dio većeg projekta rekonstrukcije vodovodnog sustava. Poseban je problem što ne postoji jedinstveni katastar pa se često ne zna ni gdje je niti na kojoj dubini određena cijev.

-Ionako je svak svoju kunetu stoput već otvarao. Ovo je odlična prilika za uvesti novu infrastrukturu – zaključak je na tu temu. Zanimalo ih je hoće li morska sol stvarati problem sustavu, na što je odgovoreno kako je riječ o materijalima otpornim na utjecaj soli, ali i kako će veći problem od soli biti alge i školjke u cijevima. Buka kompresora u strojarnici ne bi se trebala čuti, tj. trebala bi biti izolirana.

Studija izvodljivosti, koja bi trebala odgovoriti na bitna pitanja kao što su cijena koštanja projekta, bit će donesena kroz godinu dana.

-Vidimo se dogodine – poručili su građani.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović