Grad

GRADSKO VIJEĆE (2) Hvalospjevi Tevšiću, Muratti jedina tražila odgovore o radnim sporovima

GRADSKO VIJEĆE (2) Hvalospjevi Tevšiću, Muratti jedina tražila odgovore o radnim sporovima

U 16 sati počeo je drugi dan 23. sjednice Gradskog vijeća, koja će se po svemu sudeći protegnuti i u treći dan.

Nakon što su jučer u šest sati prešli cijele tri točke vijećnicima je danas ostalo njih još 57.

TIJEK SJEDNICE:

21:50 Završen je drugi dan sjednice, nastavak je u ponedjeljak u 15 sati uz najavljenu pauzu od 18 do 19 sati zbog obilježavanja početka akademske godine.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik za 2015. godinu

21:43 Otvorena je rasprava o stanju sportske infrastrukture u Dubrovniku, a potegnulo se i pitanje potencijalne kupnje zemljišta u Gospinom polju od Crkve.

Vlahušić je rekao kako je Crkva iskazala interes za razgovor o zemljištu za Pastoralni centar u Solitudu gdje je zemlja pretežito gradska za zemljište u Gospinom polju.

Prijedlog je usvojen jednoglasno.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Ustanove Dječji vrtići Dubrovnik za 2015. godinu.

Jednoglasno i bez rasprave.

Izvješće o radu JU Lokrum

21:20 -Prilikom izbora ravnatelja JU Lokrum mi nismo bili za Maria Tevšića, ali mislim da smo bili u krivu. Upravlja Lokrumom po principu održivog upravljanja – rekao je vijećnik Srđevaca Maro Kristić.

Mira Buconić za govornicom rekla je kako je Tevšić Lokrum približio građanima Dubrovnika.

Pero Vićan rekao je kako Tevšića ne treba puno hvalitit jer će se Vlahušić umisliti.

-Mi smo Tevšiću dali podršku ne zato jer je iz HNS-a nego jer je mlad, iz Grada je i jer je, što je meni vrlo bitno, završio zagrebačko sveučilište – rekao je Vićan.

Mato Franković rekao je kako je Tevšić napravio dobre stvari na Lokrumu, a kako sjenu bacaju izmjene pravilnika o radu i zatražio je objašnjenje.

Olga Muratti pitala je ipak gdje su kazne od stotina tisuća kuna koje inspekcija rada odrezala Tevšiću. Pitala je koliko je bilo radnih sporova i koliko je uloženo u promidžbu.

-Glasala jesam za Tevšića, ali za novo povjerenje morat će mi odgovorit na mnoga pitanja. Tek onda ću imat svoju pamet i svoju odluku – rekla je Muratti.

Mario Tevšić rekao je kako je riječ o jednom slučaju ugovora o djelu.

-Inspektorica rada je na meni nepoznat način tumačila zakon. Kazna je 150 tisuća kuna ustanovi i 15 tisuća kuna meni. Ja sam uvjeren da tu nema prekršaja. Kazna je velika, inspektorica je utvrdila da je uskraćeno zdravstveno i mirovinsko, a to nije točno – rekao je Tevšić te dodao nisu točne glasine kako je tražio da kaznu plati Upravno vijeće Lokruma.

Olga Muratti mu je odgovorila kako nije govorila o ćakulama nego o onome što su oni koji hvale njegov rad, svojedobno iznijeli u Gradskoj vijećnici.

-Moj način rada nije ćakula, preslušajte te snimke jer ih se ja jako dobro sjećam. Ili je netko krivo Tevšića optužio ili mi nemamo pravo informaciju. Ja kao vijećnica imam pravo dobiti informaciju što je sa svime time bilo – rekla je Muratti te dodala kako tu nema osobnih odnosa već kako je on ravnatelj koji njoj podnosi izvješće.

Izvješće je usvojeno s 13 glasova za i pet protiv. Protiv su bili Muratti i HDZ.

Izvješće o radu UGD

– DDS neće glasovati ovo izvješće. Vidi se da su vlastiti prihodi stagnirali ili padali. Četverogodišnji je program trebao donijeti nešto novo, a kad sam se svim silama zalagao za novu ravnateljicu vjerovao sam u to. Ravnateljica ima nesuglasja sa zaposlenicima a neki su i na sudu – rekao je Pero Vićan.

S njime se složio i stranački kolega Lukša Matušić, a usprotivila se Olga Murati.

Prijedlog je usvojen većinom glasova.

Izvješće o radu Prirodoslovni muzej

Jednoglasno i bez rasprave usvojeno.

Izvješće o radu Kinematografi

Jednoglasno i bez rasprave usvojeno.

Izvješće o radu KMD

Jednoglasno i bez rasprave usvojeno.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Folklorni ansambl „Linđo“ za 2015. godinu.

Mato Franković čestitao je Anuški Matušić na vođenju Linđa iako nije bila njihov kandidat. Pero Vićan rekao je kako Matušić nije bila ‘njihov kandidat’ nego su je birali jer je odličan kandidat.

Jednoglasno usvojeno.

Izvješća o radu Dubrovački muzeji i DSO

Jednoglasno i bez rasprave usvojeno.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre za 2015. godinu

Prijedlog usvojen uz protivljenje HDZ-a i partnera.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića za 2015. godinu

Jednoglasno i bez rasprave prihvaćeno.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Zavoda za obnovu Dubrovnika za 2015. godinu

20:30 Ravnateljica Iva Carević Peković rekla je kako je 2015. godina bila izazovna za ZOD zbog novog Zakona o obnovi i financiranju. Istaknula je kako je ostalo jako malo novca te kako je rad bio otežan

HDZ-ov Marko Potrebica istaknuo je kako je Grad Zavodu u 2015. godini dao oko 6 milijuna kuna dok je DPDS dao pet milijuna kuna za sve programe.
-Grad je trebao dati postotak od zarade ulaznica za zidine, a zakonom koji se zove Lex Vlahušić onemogućeno je financiranje Zavoda. Zanimljivo mi je kako je Vodovod preuzeo kanalizaciju u Gradu od Zavoda, a Lazareti idu na EU fondove, a mi smo obnovili sve lađe i to za desetak milijuna kuna više. Lazareti su ispali 48 milijuna kuna u projekciji. Zanima me i zašto edukaciju za EU fondove radi privatna tvrtka iz Karlovca i to j.d.o.o. pored naše DURA-e i DUNEA-e – rekao je Potrebica.

Pero Vićan podsjetio je na sve zašto je Zavod zapravo osnovan, a dodao je kako se za pojedine povijesne građevine samo tamo može naći dokumentacija. Rekao je da ZOD-u treba više sredstava, ali i zaposliti dodatne stručnjake.
Obrušio se i na Vlahušića jer je čovjeku koji živi u Radovčićima odobrio 61 tisuću kuna za obnovu kuće koju pretvara u apartamane.

Odgovarajući na upit o kandidiranju Lazareta na EU fondove, ravnateljica ZOD-a Iva Carević Peković je rekla kako je u tom trenutku to bio jedini projekt koji je imao spremnu dokumentaciju.

Izvješće je prihvaćeno uz protivljenje HDZ-a i njegovih partnera.

Prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka Klasa: 343-01/14-01/03, Urbroj: 2117/01-09-15-51 od 26. listopada 2015., Gradskog vijeća Grada Dubrovnika o utvrđivanju koncesijske naknade i roka trajanja koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra

19:47 Maro Kristić zatražio je pauzu od 15 minuta jer nije održana sjednica Povjerenstva o žičari.

20:15 Točka je jednoglasno usvojena, pred Excelsa nekretnine ide prijedlog ugovora od 15 posto na svaku prodanu kartu na rok od 10 godina.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Sporazuma o podmirenju duga temeljem Ugovora o izradi Urbanističkog plana uređenja „Gruški akvatorij“

19:42 Ne sporimo da Grad mora poštovati svoje obveze, kao ni da Atlantska plovidba naplati svoje realne troškove, ali ono što je sporno je da mi Franju Pašaliću regalavamo milijun i pol kuna. Ovu studiju i izradu UPU-a je financirala Atlantska za svoje potrebe. Pašalić je upotrijebio ovu studiju za svoje svrhe. Iz Ureda gradonačelnika je najavljeno kako će Pašalić sudjelovati u uređenju obale, a mi smo se od početka zalagali da Grad financira sve UPU-e. Ovdje imamo jednu inverziju jer Lapadska obala ide zadnja. Trebamo izglasati ovdje nešto čime pomažemo investitoru koji ničim nije pokazao da mu treba pomoći – rekao je Maro Kristić te dodao kako očekuje da Grad nađe način kako naplatiti ovaj trošak od tvrtke Laguna trade.

Prijedlog je usvojen jednoglasno.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2015. godinu

19:33 Davor Mrša rekao je kako ne vidi svrhu raspravljati o ovakvim točkama koje su se dogodile davno, a nadležni upravni odjeli su svoja izvješća poslali još u ožujku.

Marko Potrebica rekao je kako je ova točka potrebna jer se na njoj vidi kako se obmanjuje javnost.

-Lapadska obala na primjer. Imate dojam da je sve gotovo. Isto je u Zagrebačkoj i ulici Volantina. Potom Montovjerna, raskrižje Ilijina glavica koja je s milijun kuna već sanirana. Za sklonište je izdvojeno 1,7 milijuna kuna, a predviđa se vrijednost radova 1,1 milijuna kuna, a znamo da se gore više ne može raditi – rekao je Potrebica.

Prijedlog je usvojen.

Prijedlog Izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre

19:00 Ljubo Nikolić pitao je zašto se toliko čekalo s ovom odlukom kad je zaduženo Povjerenstvo odobrilo na početku ljeta.

Predsjednik Povjerenstva rekao je kako je odluka na snazi do 31. prosinca 2016. godine, a prigovorio je na Vlahušićev spin o tome da je on donio odluku o zabrani stolova i stolica. Istaknuo je kako su neki zahtjevi odbijeni, a kazao je i kako je im je gradonačelnik zavezao ruke povisivanjem cijene zakupa.

Vlahušić je rekao kako ugostitelji bez nove Odluke nakon 31. prosinca više ne mogu držati stolove i stolice. Kazao je i kako će se najvjerojatnije novi plan kopirati iz starog te kako se ne može jednome skinuti, a drugome ne.

Prijedlog je usvojen.

Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi

18:37 Srđevci su amandmanima tražili da se Odluci naprave tri promjene. Jedna je tehničke naravi, a tražili su da osobama starijim od 65 godina s područja Dubrovnika, a nemaju mirovinu dobiju pomoć od 300 kuna mjesečno. Tražili su i da se umirovljenicima koji sada mogu primati 200 kuna taj iznos poveća na 300 kuna.

Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako ne postoji evidencija građana starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja, a istaknula je kako će razmotriti i treći amandman i povećanje davanja, ali za sljedeću godinu jer je to teško realizirati do kraja godine.

Pero Vićan pitao je kako je moguće da ne postoji evidencija takvih umirovljenika, a rekao je i kako podržava da se povećanje davanja ‘uvrsti u planiranje proračuna za 2018. godinu, jer će se onaj za 2017. godinu teško usvojiti’.

Vlahušiću je rekao i kako je iz proračunu ‘jednom čovjeku dano 60 tisuća kuna’.

-Kad sam vidio kome, ma treba te strijeljat, i tebe i njega – rekao je Vićan.

Prijedlog odluke o uređenju prometa na području Grada Dubrovnika

18:31 Vijećnici su tražili podatke koliko je nerazvrstanih cesta oštećeno od strane teških vozila za sljedeću sjednicu.

Prijedlog je usvojen.

Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika

18:05 Marko Potrebica pohvalio je činjenicu kako se ovakva odluka nalazi već pred vijećnicima.

Osvrnuo se i na ‘mastodonta u ulici Petra Svačića’.

-Žao mi je što nema Željka Raguža jer sam osobno par puta ovo ljeto zvao komunalno redarstvo. Onda bi radnici pobjegli, a nakon sat i pol vremena bi došli komunalni redari i utvrdili da je sve u redu. U jednoj raspravi na Facebooku su nas označili stanovnici, a zamjenik gradonačelnika je rekao da se može raditi tornom. Investitor je maltretirao sve stanovnike Lapada, a nebrojeno puta je radio iza 16 sati – rekao je Potrebica.

18:15 Davor Mrša pitao je je li moguće da se odluka o zabrani radova proširi i na 1. lipnja kako se ne bi radovi održavali usred sezone.

Lukša Matušić mu je odgovorio kako je sezona u Dubrovniku sada sedam mjeseci i kako je vrlo opasno zabranjivati radove jer se ništa neće moći napraviti.

Mrša ga je pitao zašto se ne bi radilo u prosincu i siječnju.

18:23 Vlahušić je rekao kako se u Dubrovniku mora raditi 24 sata jer infrastruktura ne dozvoljava normalan život. Najavio je kako će Gradsko vijeće morati dati suglasnost Vodovodu za raskopavanje Grada kako bi se sanirala kanalizacija koja je začepljena. Potrebici je nabio na nos i činjenicu da će se u Čokolinu graditi Studentski dom također tijekom ljeta kada će biti aktivna mehanizacija.

Prijedlog je usvojen.

Prijedlog zaključka o pokretanju postupka Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Dubrovnika i Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika

Pročelnica Jelena Lončarić rekla je kako ovo nisu izmjene, već mišljenje Ministarstva kulture vezano na izvješće UNESCO-a za ‘buffer’ zonu.

– Zona nije određena, Ministarstvo kulture to mora napraviti do veljače 2017. godine, a mi moramo biti spremni na to – rekla je ona.

Vićan je pitao kada će se donijeti Odluka o pokretanju izmjena GUP-a za građane koji čekaju izgradnju kuće za svoju djecu.

-Mi ćemo ovo podržati, ali na sljedećoj sjednici mora biti Odluka o izradi izmjena i dopuna GUP-a, a Gradsko vijeće će definirati što će se sve mijenjati. To se ne smije ostavljati budućem vijeću – rekao je Vićan.

Vlahušić je rekao kako od 1600 prijedloga izmjena GUP-a nije bio za povećanje zelene zone već isključivo za građevne površine. Istaknuo je kako po GUP-u Gradu predstoji izgradnja pet tisuća stanova.

-Mi za Nuncijatu nemamo suglasnost Županije i Ministarstva kulture. To trenutno nemamo, a u pregovorima smo – istaknuo je on te dodao kako Gradu ‘nedostaje par stotina stanova kako bi svi imali svoj stan’.

-Imamo 25 tisuća stanova na 45 tisuća stanovnika – rekao je on te dodao kako ‘ne zna kako bi se obitelji snalazile bez subvencija Grada’.

Vlahušić je ustvrdio kako Dubrovnik toliko urbaniziran da bi po zakonu nekome dali građevinsko zemljište nekome se mora skinuti.

17:40 Vićan mu je odgovorio kako je potpuno normalno da građani traže prenamjenu zemljišta, a da o javnim interesima trebaju skrbiti gradska uprava i vijećnici.

Najavio je kako će tražiti izmjene i dopune Zakona po kojem se neće moći ‘začeprljati’ bagerom kako bi se prijavilo gradilište’.

-Ako ti je nešto u građevinskom zemljištu, u roku od nekoliko godina moraš početi raditi. U 2018. godini kreće porez na nekretnine, treba uvesti porez na građevinsko zemljište, pa plaćaj kume – kaže Vićan te dodaje kako Dubrovniku fali malo više od par stotina stanova.

18:00 Iz daljnje rasprave proizašlo je kako će zbog buffer zone najvjerojatnije doći do ukidanja građevinske zone na predjelu koji se naziva Bosanka II. Vlahušić je, za ne povjerovati, istaknuo kako je Studija utjecaja na okoliš za projekt golfa ‘pala’ zbog formalne greške koja će se samo morati ispraviti. Istina je ipak kako će se morati raditi nova Studija.

Prijedlog je usvojen jednoglasno.

 

BELVEDERE

16:20 Nakon uvodnog izlaganja pročelnice Jelene Lončarić o izmjenama GUP-a kojima bi se ukinuo DPU Belevedere, riječ je u ime investitora preuzeo Davor Štern.

Rekao je kako je za natječaj saznao slučajno od radnika INA-e te kako je odmah po kupnji njegov prijatelj Victor Vekselberg uplatio 12,5 milijuna eura sudu. Istaknuo je kako je dio tih novaca nažalost još na sudu te kako je isplaćena INA, ali ne i radnici. Također, naglasio je kako stari DPU predlaže 300 kreveta dok oni planiraju samo 50 ključeva.

Marko Dabrović ispred studia 3LHD rekao je kako su htjeli objekt uklopiti u okoliš, te se vodili primjerom izgradnje ljetnikovaca. Također rekli su kako će širina soba biti deset metara, što nije uobičajeno u hotelijerstvu, ali je moguće s obzirom na broj kapaciteta.

16:30 Određena je pauza od 15 minuta kako bi predsjednici klubova vijećnika razgovarali s arhitektima i predstavnikom investitora.

17:05 Nakon pauze, Pero Vićan ispred DDS-a, Marko Potrebica ispred HDZ-a i Mladen Gojun (SDP) iskazali su potporu ovom projektu. Vićan je upozorio kako postupak ide ubrzanim tijekom i kako se sada ne smije zapinjati na administraciji.

Potrebica je s govornice uvjeravao građane da nije riječ o zatvorenom resortu nego otvorenom hotelskom sadržaju za građane, a istaknuo je kako tamo više ne može bit koncertna dvorana jer grad ne može natjerati privatnog vlasnika prostornim planom na izgradnju takvog sadržaja.

17:15 Davor Mrša (SDP) rekao je kako se u ovaj projekt pokušava ugurati javni interes.

-Meni se para da mi želimo ovdje ugurati nekakav javni interes. Treba nam i strategija širenja Grada, jer je to ključno za komunalne projekte. Mi smo uvijek govorili o garanciji otvorenosti prema građanima, a danas smo svjedoci koncesija i koncesijskih odobrenja, a naši građani nemaju pravo pristupa primjerice plažama. To je sve na razini rekla – kazala i takva garancija bi morala biti pismena – rekao je on.

Vićan je istaknuo kako je nekada postojao Zavod za urbanizam i planiranje koji je promišljao pitanje širenja Dubrovnika.

-Mi moramo napraviti inventuru velikih prostora koji su u gradskom ili državnom vlasništvu. Nema razvoja bez privatnih investicija, to je temelj svakog napretka. Što se tiče infrastrukture, za Belvedere je ona riješena. Tamo se prepumpavaju otpadne vode u sustav koji ide preko Argentine, Excelsiora. Obvezat ćemo investitora da obnovi tu mrežu ako bude potreba, ali to je par milijuna eura, sitnica u odnosu na cijeli projekt – rekao je Vićan te dodao kako će neki budući saziv Gradskog vijeća imati mehanizme uvjetovanja takvih radova.

-Nećete svi sjedati ovdje, ali ja hoću – rekao je on te nasmijao sve u vijećnici.

17:20 Prijedlog je jednoglasno usvojen.

UVODNO

16:00 Čeka se početak sjednice.

16:10 Na sjednici je 20 vijećnika.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović