Natrag
24.4.2019 05:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

GRADSKO VIJEĆE: Lukšići žičaru mogu dobiti u koncesiju na 10, ne 50 godina!

30.9.2016 @ 20:23 Nikša Miletić Grad

Podijelite:

Nakon kraće pauze i dogovora predsjednika klubova vijećnika dogovoreno je da će prijedlog ugovora pred Excelsa nekretnine ići 15 posto od svake prodane karte i na rok od 10 godina na prijedlog Srđevaca. Rok koncesije je najbitnija izmjena jer je originalni prijedlog bio na 50 godina, a zbog prošlog prijedloga koji je frazom ”do 50 godina” bio vremenski nedorečen suglasnot je uskratilo Ministarstvo financija.

-Naš prijedlog je da trajanje koncesije bude točno deset godina. Već godinama tvrtka Excelsa nekretnine ne plaća koncesiju, ali Grad ne želi svađu želimo biti partneri. Ovo je pružena ruka i Gradskog vijeća. Očekujemo da plate koncesiju od roka od kojeg su rekli i plate koncesiju još od ljeta 2015. godine. Mi ćemo svoju obvezu izvršiti, a ako se budu inatili budući saziv Hrvatskog sabora će doraditi Zakon o koncesiji kako ne bi mogli iskorištavati zareze – rekao je predsjednik GV-a Mato Franković.

– Ja podržavam stav Mata Frankovića. Nije bilo spora hoćemo li ovo podržati nego na koji način. Ovo je prekretnica u radu Gradskog vijeća da jednoglasno zauzmemo stav o granici ispod koje nećemo ići za svoje vlasništvo. Nas 25 i gradonačelnik stojimo iza nečega. Bolje je biti bez dijela, ako će nas se praviti budalama. Zaslužit ćemo poštovanje svih naših sugrađana ako ovu odluku provedemo u djelo. Koncesija se zasad provlačila – rekao je Vlahušić.

Maro Kristić (SJG) rekao je kako će se u Hrvatskom saboru svakako uskoro pokrenuti dopune zakona o žičara i Grad Dubrovnik će diktirati uvjete u kojima se dodjeljuje koncesije.

Lukša Matušić (DDS) je rekao kako ne daje onaj tko ima nego tko je navinuo davati.
– Narod bi rekao ne daje onaj tko ima nego tko je naučio davati. Drago nam je da je rok 10 godina, a ne 50. Meni je tužno da tvrtka koja obrće strašna sredstva nema obzira pa ide u obnovu hotela Excelsior i traži akte od Grada Dubrovnika. Napravili su i projekt rekonstrukcije gornje postaje žičare i predat će ga Gradu, ako već nisu. Građani koji žive na trasi žičare ne dobijaju ništa – istaknuo je on.

Vijećnik Esad Ćustović rekao je kako Excelsa nekretnine ne plaćaju Gradu Dubrovniku ništa već šest godina.
– Excelsa nekretnine su za tri godine isplatile cijelu investiciju žičare, a šest godina ne plaćaju ništa Gradu Dubrovniku. Prije tri godine imali su prihod 30 milijuna kuna, a dobit 18 milijuna kuna, odnsono 60 posto. Tvrtke koje u našem Gradu posluju s pet posto dobiti smatraju se vrlo uspješne – rekao je on.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana