Županija

Županiji iz EU 25,1 milijuna kuna

Županiji iz EU 25,1 milijuna kuna

Župan Nikola Dobroslavić predstavio je na konferenciji za novinare 25,1 milijun kuna vrijedne donacije iz programa IPARD Europske unije

(Mjera 301- „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“) koje su dobili Grad Opuzen te općine Dubrovačko primorje, Blato i Konavle.

Naime, Opuzen je dobio darovnicu s 4,1 milijun kuna, Primorje 7 milijuna kuna za projekt ukupno vrijedan 8,9 milijuna kuna, Konavle 7 milijuna kuna, a Blato 7 milijuna kuna za projekt ukupno vrijedan 9,8 milijuna kuna.

Opuzen i Primorje kao konzultanta u projektu imali su Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA, Blato je samo odradilo projekt uz pomoć djelatnica koje su za izradu projekata obučene u DUNEA-i, a Konavle su koristile usluge drugog konzultanta. Župan Dobroslavić pohvalio je Opuzen i tri općine te DUNEA-u zbog uspješno odrađenog posla na ispunjavanju zahtjevnih uvjeta EU- natječaja za poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture te je dodao kako se nada da će i druge jedinice lokalne samouprave slijediti ovaj primjer.

-U predizbornom programu, kojim smo dobili povjerenje građana i preuzeli odgovornost za upravljanje Županijom, naglasili smo kako ćemo „otkriti“ čemu služe EU-fondovi jer to dosadašnje vlasti nisu znale uraditi. Uveli smo red u DUNEA-u, usvojili smo Strategiju razvoja DNŽ, te otvorili Ured DNŽ u Bruxellessu. Taj je Ured otvorio vrata Županiji za EU i EU za županiju, ali je i potaknuo općine i gradove s područja Županije da se angažiraju na tom polju. Predstavljanjem ovih donacija javnosti želimo pokazati da ne samo da predano radimo na ispunjenju zadaća iz programa rada već da možemo pokazati i rezultate – kazao je župan i dodao kako je DUNEA i kroz druge programe EU osigurala značajna sredstva.

Jedan od načelnika koji su dobili sredstva iz EU fondova, načelnik Blata Ivo Gavranić, naglasio je kako je Općina sama vodila projekt i to nakon što su njene djelatnice prošle obuku u DUNEA-i. Gavranić je kazao kako će Blato ova sredstva iskoristiti za realizaciju prve faze gradnje centralnog odvodnog sustava s kolektorom i pročišćivačima te mjesne mreže. Zahvalivši Županiji i DUNEA-i na pomoći, Gavranić je kazao kako su ova četiri projekta pokazala da jedinice lokalne samouprave mogu pružiti svojim stanovnicima sve što im je potrebno.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist