Županija

ŽUPAN: Zbog Rusije je ugroženo 20 tisuća stanovnika doline Neretve!

ŽUPAN: Zbog Rusije je ugroženo 20 tisuća stanovnika doline Neretve!

Neretvanski voćari, zabrinuti za egzistenciju stanovnika doline Neretve, upozoravaju na štetne posljedice odluke Rusije, koja je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemlja Europske unije.

Tim povodom ministarstvima vanjskih poslova i poljoprivrede te Hrvatskoj gospodarskoj komori obratio se župan Nikola Dobroslavić Njegovo pismo donosimo u cijelosti:

– Udruga voćara „Mandarina“iz doline Neretve upozorila nas je na iznimno štetne posljedice za njih nastalih nakon što je Rusija zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Europske unije.
Proizvođači navode kako će odlukom Ruske Federacije nastati niz štetnih posljedica za proizvođače i distributere mandarina u dolini Neretve. Tako su naveli kako je čak 40 posto izvoza mandarina iz doline Neretve u 2012. godini plasirano na tržište Rusije. U 2013. taj je postotak bio nešto manji jer su plodovi, pogođeni tučom, bili lošije kvalitete, ali su voćari u 2014. godini očekivali nadmašiti brojke iz 2012. jer očekuju rekordan urod od 80 tisuća tona voća iznad prosječne kvalitete.

Također, voćari napominju kako u suradnji sa HGK aktivno sudjeluju na prestižnom Međunarodnom sajmu hrane i pića u Moskvi (WORLD FOOD MOSCOW) s ciljem dodatne promocije proizvoda. Odluka o zabrani izvoza na tržište Rusije ozbiljno je ugrozila voćare u planiranim aktivnostima. Trenutna situacija traženja novih tržišta mjesec dana prije početka berbe u najmanju ruku je neizvjesna, kao što je neizvjesna pozicija 20- tak tisuća stanovnika Neretve koji su egzistencijalno vezani uz mandarine.
Stoga Vas molimo da učinite sve kako bi što uvjerljivije predstavili ovaj problem u kontekstu dogovorenog sastanka ministara na razini EU. Smatramo da EU ima razrađene mehanizme pomoći prvenstveno malim ekonomijama, a koje se ne mogu tako brzo prilagođavati ovim, moglo bi se slobodno reći izvanrednim, okolnostima.

U tom smislu voćari nude i konkretan prijedlog za zaštitu proizvoda proizvedenih unutar EU i to uvođenjem prelevmana na uvoz iz zemalja izvan zone – zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist