Politika

ŽUPAN OPORBENIM VIJEĆNICIMA ‘Prijedlozi o zdravstvu su vam neupotrebljivi, ne možete ovo tražiti’

ŽUPAN OPORBENIM VIJEĆNICIMA 'Prijedlozi o zdravstvu su vam neupotrebljivi, ne možete ovo tražiti'

U tijeku je tematska sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske na temu ‘Stanje zdravstvenog sustava u županiji’, a koju je zatražila trećina oporbenih vijećnika predvođeni MOST-om. U ime predlagatelja, skupštini se obratio vijećnik Pero Jerković (MOST) koji je obrazložio četiri upućena zahtjeva.

Zatražio je tako očitovanje odgovornih osoba o izostanku objavljivanja zapisnika sjednica tijela zdravstvenih ustanova kojima je osnivač i/ili vlasnik DNŽ, donošenje plana poticajnih mjera za povećanje broja zdravstvenih djelatnika u ustanovama kojima je vlasnik i /ili osnivač DNŽ te Izmjene i dopune Proračuna DNŽ kojima bi se predložila dodatna sredstva za specijalizacije, putne troškove, dodatak za odvojen život, za osiguranje stanova za liječnike te izgradnju Dnevne bolnice Metković.

Također, predloženo je organizirati i uspostaviti dežurstva obiteljskih liječnika te pedijatara liječnika domova zdravlja i koncesionara vikendom i blagdanima u dežurnim ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrijskim ordinacijama uz još mjera kako bi i građani u svim mjestima mogli ostvariti svoje pravo na zdravstvenu zaštitu. Zaključno, predložilo se organizirati i uspostaviti rad turističkih ambulanti gdje bi se iste financirale iz sredstava boravišnih pristojbi te da se za rad timova hitne medicinske službe na autocestama zatraži financiranje od strane HZZO-a.

-Rad zdravstvenih ustanova godinama je netransparentan. Ne znamo što rade upravna vijeća i koje odluke donose, dolazi gotov materijal na skupštinu i onda vijećnici mogu dignuti zeleni ili crveni karton, a da nisu upoznati s procedurom donođenja odluka. Kada se prelete stranice Domova zdravlja vidi se da nema izvješća objavljenih za 2018., primjerice, nema ih ni OB Dubrovnik. Metković je ostao bez medicinskog biokemijskog laboratorija, šaljemo uzorke u Kaštele. Voditeljica ovog laboratorija već je 2013. govorila da će ići u mirovinu. Na kraju je oboljela i umrla. Dakle, već šest godina ste znali da ćemo kad tad ostati bez voditeljice i ništa niste učinili. U Pločama odavno imamo takvu situaciju. Bit ću populist i predložit ću da novce koji nama ne trebaju, naše nakade, usmjerite na specijalizacije i školovanje. Kadrovsko stanje u zdravstvu je katastrofalno, a ova županija nije ništa napravila da se stanje izmijeni. Nijedan liječnik u Metkoviću ne uzima više sam uzorke, svi smo ponovno u laboratoriju – rekao je vijećnik Jerković te dodao kako su se po pitanju dostupnosti zdravstvene usluge vratili 40 godina unatrag. Dodao je kako problem nije trenutan, već ne postoji vizija ni strategija gdje će se biti u budućnosti.

-Zato smo priložili ovaj zahtjev, da vi župane kažete da hoćemo li 1. studenog 2019. imati u Metkoviću medicinsko biokemijski laboratorij, dežurstva koja je ministar Kujundžić zapovjedio? Hoće li tada netko udariti nogom u ona vrata suda u Metkoviću, unijeti pločice i parket i početi raditi na bolnici u Metkovići koja je prema riječima ministra gotova već u srpnju 2017. godine, a dvije godine nakon ni traga ni glasa o njoj? – pitao je vijećnik Jerković.

Župan Nikola Dobroslavić opovrgnuo je većinu Jerkovićevih navoda i nazvao prijedloge neupotrebljivima te im poručio kako se trebaju bolje informirati.

-Imamo inicijativu s prijedlogom zaključka s kojim se nitko ne bi mogao podičiti. Inicijativa je ispunila formalne uvjete i dobro je da se raspravlja i na ovaj način. Županija prosječno godišnje izdvaja 15,5 milijuna kuna. Zdravstvo u županiji ispunjava kriterije koje je država propisala. Što se tiče poslovanja ustanova, sve posluju uredno, bez gubitaka, imali smo u Domu zdravlja Metković poteškoća, ali smo to riješili programom sanacije. Ostaje OB Dubrovnik koja ima naslijeđen dug od 177 milijuna kuna i ne može ga niti treba sanirati županija. Nije točno da je 2017. ministar obećao da će biti gotova bolnica u Metkoviću. Trenutno imamo 74 specijalizacije samo u OB Dubrovnik. Znamo što su problemi zdravstva i što želimo. S ministarstvom smo u trajnim kontaktima, inzistiramo da se riješi status dugovanja OB Dubrovnik i da se spriječi stvaranje novih dugova, da se računi u cijelosti podmire. To će riješavati Vlada i ministarstvo. Ne možete tražiti od župana da zatraži očitovanje upravnih vijeća. Turističke ambulante postoje već 10 godina tako da ni to ne možete tražiti. Imamo zato protuprijedlog i inzistiramo kao skupština rješavanje dugovanja bolnice, stimulaciju liječničkih zanimanja i uspostavu stalne helikopterske službe u županiji sa sjedištem u Neretvi – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist