AktualnoKome zidine

Župan: Obustavite katastrofalan Zakon!

Župan: Obustavite katastrofalan Zakon!

Povodom skorog izglasavanja izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, jutros je u Ranjini održana konferencija za novinare.

– U postupku donošenja nacrta Zakona tražili smo popravljanje prije slanja u proceduru. No, analizirajući najnoviji prijedlog Zakona, moramo ostati pri tome da se on povuče i bitno popravi.  Nije slučajno da je Vlada RH bila većinski osnivač Zavoda za obnovu Dubrovnika i morali su ulagati u obnovu Dubrovnika i to je smisao bio ovo zakona kada je donesen. Ako Hrvatski Sabor izmijeni ovaj zakon, i ako RH prestane financirati obnovu Dubrovnika, onda Zakon nema smisla, i tada ga je bolje stavti izvan snage, a ne mijenjati. Ako Grad Dubrovnik brine sam o obnovi i sam financira obnovu, što će mu Zakon – pitao se na konferenciji župan DN Nikola Dobroslavić te dodao kako će na taj način Vlada glumiti brigu o Dubrovniku a ustvari se izvući iz cijelog posla.

-U prvom nacrtu Zakona bilo je predviđeno da 50 posto prihoda od ulaznica ide u obnovu. Naša primjedba tada je bila da trebaju sva sredstva od ulaznica ići u obnovu, a ne u neke druge svrhe. U drugom nacrtu bilo je predviđeno da sva sredstva idu u obnovu, no međutim očigledno prije par dana to je ponovno izmijenjeno stoji stavka da DO 50 posto sredstava ide u obnovu. To može biti i jedan posto, to je neozbiljno i neprihvatljivo – rekao je Dobroslavić.

-Cilj ovog Zakona je obračunati se s DPDS-om, razvlastiti ih usprkos važećem ugovoru s Gradom, zaplijeniti mu imovinu i sredstva, a zausvrat izuzeti državu od obveze financiranja obnove Dubrovnika. Je li to konfiskacija imovine, kada se moglo oduzimati stečena prava i imovinu, i po nama je neprihvatljivo da se jedan sjajan Zakon koji spašava dubrovačku spomeničku baštinu koristi za rješavanje odnosa između Grada i DPDS-a – rekao je Dobroslavić te pozvao Sabor i Vladu da odustane od ovakve izmjene i da obustave cijelu proceduru koja bi mogla dovesti do katastrofe.

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović