Natrag
23.6.2018 23:24

facebook

twitter

google

rss

dulist

Župan Dobroslavić na otvorenju međunarodnog kongresa Aquaculture Europe 2017.

17.10.2017 @ 22:04 Dulist Županija
10;10

Podijelite:

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem nazočio je u utorak na otvorenju međunarodnog kongresa Aquaculture Europe (AE) koji se sastoji od znanstvene konferencije, izlaganja proizvoda i opreme za akvakulturu te radionica, a okupio je oko 1600 sudionika.

Župan Dobroslavić je u pozdravnom govoru istaknuo kako je Dubrovnik pravo mjesto za ovaj kongres iz više razloga.

-To nije samo zbog dobre hrane i vina i naše kulture nego zato što imamo dugu tradiciju u školjkarstvu i uzgoju ribe. Na Sveučilištu u Dubrovniku imamo Odjel za akvakulturu, a ona je važan segment stupa ‘Plavi rast’ u Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju. Ona je esencijalni dio brojnih prekograničnih programa i često tema u Odboru regija, ali i drugim tijelima EU – rekao je župan Dobroslavić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako prekomjerni izlov ugrožava morske vrste te kako akvakultura nudi dugoročna rješenja za stabilnu budućnost tog sektora.

-Hrvatska Vlada vidi akvakulturu kao stratešku granu kojom možemo razvijati ribarsku industriju i sve ostale industrije koje se naslanjaju na tu industriju. Prošle godine smo imali proizvodnju od 17 tisuća tona vrijednosti 110 milijuna eura. U EU više od 65 posto potrebe za ribom se uveze. Kroz uzgoj u akvakulturi možemo nadoknaditi te brojke – rekao je ministar Tolušić.

Europsko udruženje za akvakulturu (European Aquaculture Society – EAS) svake godine organizira ovaj najvažniji događaj za akvakulturnu industriju u Europi, a AE svake godine privuče više od tisuću sudionika iz oko 70 zemalja. Ove se godine Aquaculture Europe 2017 pod nazivom ‘Cooperation for Growth’ održava u Dubrovniku od 17. do 20. listopada.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana