Aktualno

Zmajlović stopirao projekt HE Ombla

Konačnu odluku o sudbini HEP-ova projekta hidroelektrane Ombla, prema svemu sudeći, donijet će Državni zavod za zaštitu prirode.

To je rezultat jučerašnjeg dramatičnog sastanka održanog u Ministarstvu zaštite okoliša, između predstavnika Hrvatske elektroprivrede i čelnih ljudi tog ministarstva, na kojem je, kako navodi Večernji list, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović odbio dati mišljenje o prihvatljivosti projekta gradnje podzemne elektrane u blizini Dubrovnika.

Kako se doznaje, Zmajlović je predsjednika uprave HEP-a Zlatka Koračevića i člana uprave te kompanije za investicije Rodoljuba Lalića obavijestio kako u ovom trenutku ne može izdati takav dokument jer za to nije zadovoljena zakonska procedura – odnosno nije provedena ocjena prihvatljivosti na ekološku mrežu.

Područje Omble spada u zaštićena područja europske ekološke mreže Natura 2000. Da bi ijedan projekt ove veličine bio proveden na tom području, potrebno je provesti proces kojim se utvrđuju mjere koje je u sklopu njega potrebno provesti kako bi bio prihvatljiv.

Taj proces HEP nikad nije pokrenuo, uzdajući se u činjenicu da posjeduje valjanu građevinsku dozvolu izdanu na temelju procedure koja nije zahtijevala provedbu ocjene koju Ministarstvo sada traži. Ipak, zakoni su se u međuvremenu promijenili, a Hrvatska je usvojila i europske direktive, ponajprije Direktivu o staništima, na temelju koje bi Europska komisija mogla blokirati provedbu projekta.

U Ministarstvu su stoga još 2008. upozorili HEP da pokrene spomenuti proces, no u kompaniji se na te upute nisu obazirali. Doduše, HEP je na zahtjev EBRD-a, glavnoga kreditora projekta, proveo određene dodatne studije, no problem je što one na temelju hrvatskih zakona nemaju nikakvu pravnu snagu, jednako kao ni studije koje je svojedobno naručila bivša ministrica Mirela Holy.

Ključnu ulogu u novoj proceduri imat će Državni zavod za zaštitu prirode, čijim će se mišljenjem Ministarstvo voditi. Ovisno o ocjeni Zavoda, procedura može biti gotova u nekoliko mjeseci, no može potrajati i do godinu dana. Dakako, može se dogoditi i da u Zavodu procijene kako je projekt neprihvatljiv za ekološku mrežu, nakon čega bi HEP morao ući u dugotrajnu i kompliciranu proceduru proglašavanja 'prevladavajućeg javnog interesa'. Sve su mogućnosti trenutačno na stolu.

Pročitajte još

Dozvoljeno paljenje vatre na otvorenom od 28. do 30. svibnja

Dulist

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija