Aktualno

Zmajlović: Naknada za boce se neće ukinuti

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović potvrdio je kako se naknada od 50 lipa za plastičnu ambalažu neće mijenjati

U intervjuu za Poslovni dnevnik Zmajlović je rekao keko će doći do velikih promjena, ali kako ih građani barem isprva neće osjetiti.
'' Dakle, zadržat ćemo povratnu naknadu od 50 lipa, jer smatramo da se ona pokazala kao dobar motivator za reciklažu. No, ono što je dosad bilo nakaradno bila je iznimno niska cijena po kojoj je Fond vraćenu ambalažu, naročito plastičnu, prodavao tvrtkama koje su je kasnije obrađivale. Tu ćemo u novoj godini uvesti novu formulu izračuna cijene, vezanu za cijenu na međunarodnim burzama. Dugoročno, želimo povećati prihode Fonda, pa će se stvoriti i uvjeti za smanjenje naknade za zbrinjavanje koja je opterećenje realnom gospodarstvu. Ukratko, svi će biti na dobitku'', kaže Zmajlović te dodaje kako će to biti svojevrstan cjenovni udar na oporabitelje i pojedince koji su dosad na lošem poslovanju fonda za zaštitu okoliša ostvarivali ekstraprofite.
''No, to je naš stav i tu nema nikakvih dogovora i trulih kompromisa. To je bio moj stav od početka, no nažalost, promjenu sustava nije moguće provesti preko noći. Trebalo je nešto vremena da stvorimo regulatorni okvir oko kojeg ćemo izgraditi novi model temeljen na tržišnim osnovama'', rekao je za Poslovni među ostalim ministar Zmajlović.

Pročitajte još

mIZBORI Rezultate glasovanja možete pratiti i putem mobilne aplikacije

Dulist

NOVI PROJEKT GULLIVER TRAVELA ‘SeaGULL 30’ – jedinstveni izletnički katamaran

Maria Prkut

Oglašavate se na Bookingu, a niste upisani na eVisitor? Inspektori kreću s provjerama

Dulist