KulturaUrednički izbor

‘ŽIVOT U KUTIJI’ JOSIPA MIJIĆA Ciklus nastao zbog nezadovoljstva modernim životom

'ŽIVOT U KUTIJI' JOSIPA MIJIĆA Ciklus nastao zbog nezadovoljstva modernim životom

Djela Josipa Mijića o odnosima ljudi u suvremenom društvu sačinjavaju izložbu pod nazivom ‘Život u kutiji’ koja se otvorila u četvrtak u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Rezultat je to dugogodišnjeg projekta u kojem Mijić predstavlja svoje viđenje modernog čovjeka.

– Projekt ‘Život u kutiji’ započeo je prije nekih 13 ili 14 godina. Preko tog projekta problematiziram pitanje čovjeka, njegovih odnosa sa samim sobom i drugim ljudima u visokom, tehnološkom društvu 21. stoljeća. Problemu ne pristupam realistično-mimetičkih putem nego stvarnost dihotomijski razdvajam na geometrijsku materičnost i transcendentnost. Mišljenja sam da bi se društvo u kojem se nalazimo bilo potrebno resetirati, odnosno da je zbiljsko potrebno resetirati na ishodišno bitno kako bi ušli u koštac s problemima. Ciklus je nastao upravo zbog nezadovoljstva modernim društvom u kojem stvaram i djelujem. Ali nije kasno. Društvo se uvijek može revitalizirati i uvijek možemo naći duhovno središte – poručio je.

Izložba obuhvaća gotovo četiri godine rada i dio je ciklusa radova starih koliko i sam projekt. Mijić kaže da ga, osim dubrovačke izložbe već sljedeće godine čekaju izložbe u Livnu i Mostaru.

Na otvorenju ukratko o samom autoru i prirodi njegovog rada govorio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

– Josip nije po vokaciji samo slikar, bavi se također dizajnom, skulpturom, video radom i pedagogijom. Večeras nam se predstavlja s 21 djelom gdje zapravo kroz svoj rad promišlja suvremenu temu međuljudskih odnosa. Spaja materijalno i duhovno jer, kako sam kaže jedno bez drugog ne mogu. Zlatnim okvirima prikazuje svijet kakvim jest, onim materijalnim, dok unutar tih okvira minimalističkim pristupom prilazi onom duhovnome i ostavlja promatraču na razmišljanje o samom sebi – kazao je.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Nataša Lah koja je iskoristila priliku za osvrt na svoj prvi susret s Mijićevom umjetnošću.

– Jedini sasvim jasan trag bila je forma. Hermetično, onako suspregnuta, monokromna, otvorena samo svojom akustikom u polutami finih, suptilnih, estetički prikrivenih slojeva. Je li to bila nakana autora? Da se vidljivo transformira u samo naziruće, ili je to ujedno njegova polemika s reprezentiranjem, s tendencijama pokazivanja, je li to pomak od pokazivanja prema ukazivanju na nešto? Do danas nisam sigurna – priznala je.

Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, u klasi prof. Ante Kajinića, a 2005. završio je poslijediplomski studij Ars sacra pod mentorstvom istog profesora i stekao zvanje magistra Ars sacra. Do sada je imao 29 samostalnih i sudjelovao je na više od 190 skupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu.

Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2020.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist