Kultura

Živim u sadašnjem trenutku i to me čini sretnom!

Živim u sadašnjem trenutku i to me čini sretnom!

Film Rođendan moj je diplomski film na 3. godini Akademije dramske umjetnosti, nastao 2011. godine.

Rođendan je slapstic – screwball komedija o dečku kojem za rođendan dolaze u isto vrijeme dvije cure koje se ne smiju sresti. Zamislite kaos koji nastaje kad jednu mora zabavljati u kadi, a drugu u sobi! – počinje priču o svom radu mlada dubrovačka producentica Đina Jakir, koja ističe i kako na svakom projektu na kojem radi nađe nešto za sebe.

Rođendan je prikazan na ovogodišnjem DUFF festivalu, a Đina za njega kaže kako ga je inicirala na način da je odabrala temu i napisala scenarij, skupa s redateljem filma Petrom Oreškovićem i koscenaristicom Marijom Godo.
-Ekipa filma je bila izvrsna i super smo se zabavljali na setu – a to je najvažnije: imati dobru atmosferu na setu i pritom stvarati dobar sadržaj! – kaže Đina.

Timski rad najvažniji

Što reći o Đini? Rođena je 1987. u Dubrovniku. Završila je preddiplomski studij komunikologije na Hrvatskim Studijima, a trenutno studira na već spomenutoj Akademiji, gdje joj je ostalo napisati diplomski rad, potom jeslužbeno završava. Smjer koji pohađa zove se Produkcija audiovizualnih i multimedijskih projekata. Također, posljednje dvije godine radi u produkcijskoj kući Studio Dim (www.dim.hr) gdje se bavi festivalskom distribucijom, razvija projekte te je tijekom snimanja u funkciji izvršnog producenta, asistenta režije, organizatora ili nečeg cetvrtog. Što bi se reklo 'Katica za sve', smije se.

Produkcija je vrlo zahtjevan i slojevit posao – posao za jako puno osoba i tu je timski rad najvažniji, ističe Đina.
-Mi u Studiju Dim smo super ekipa, volimo to što radimo i onda stvari funkcioniraju. Od projekata koje vodim u Studiju Dim, izvojila bih seriju za djecu 'Laboratorij na kraju svemira', koja se emitira na HRT2 četvrtkom ujutro oko 7,  s reprizom navečer oko 20 sati, a može ju se vidjeti u emisijama na zahtjev).
'Laboratorij na kraju svemira' je dio projekta koji razvijamo kao transmedijski (serija, slikovnica, film) za djecu po nazivom 'Moj dida je vanzemaljac', a njegov potencijal je i međunarodno priznat – u zadnjih mjesec dana smo osvojili nagradu 'Prime4Kids&Family' za najbolji dječji projekt te 'beActive' nagradu za najbolje složen koncept projekta. Obožavam ovaj projekt – ističe Đina.

FUM i – Jure Grando

Osim Studija dim, tu je Filmska udruga Motion (www.motion.hr) koju je osnovala, kako kaže, davnih dana s Barbarom Vekarić. U sklopu FUM-a koje trenutno producira kratki animirani stop motion film Jure Grando autora Martina Babića.

-Jure Grando je stvorenje iz Kringe, Istra, koji se smatra pretečom vampira i u našem filmu mještani se odluče riješiti Jure Granda jednom zauvijek, s obzirom da ih zadnjih 16 godina konstantno maltretira. Film je njemačko-hrvatska koprodukcija i planiramo ga dovršiti do ožujka 2014. godine. Prema onome sto smo dosad napravili, film će odlično izgledati! – napominje Đina.

S čime se još Đina bavi, ako uopće ima vremena za dodatne aktivnosti, pitamo ju?

-Sport je moja ogromna ljubav! Otkad znam za sebe, jurcam okolo, isprobavajući razne sportove. Zadnje četiri godine treniram taekwondo. Obožavam sportski duh i adrenalin te kad me uhvati ta ludost za adrenalinom, odem na bungee jumping, skok s padobranom, zip-line ili nesto što tad pronađem atraktivnim – kaže Đina, koja sebe opisuje u ovoj rečenici:

''Nastojim živjeti u sadašnjem trenutku i mislim da je to ono što me čini sretnom osobom. Meni je život jednostavan jer sam mu odlučila pristupiti na takav način. I to je to. Ukratko.''

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist