Aktualno

Zidine, Minčeta, Slano, Ston… Odlične brojke DPDS-a!

Zidine, Minčeta, Slano, Ston... Odlične brojke DPDS-a!

Kad su naše gradske zidine, najimpozantnija turistička ponuda Dubrovnika, u pitanju, porast posjetitelja u lipnju ove godine je veći od 12 posto. Radi se o 20 tisuća posjetitelja više nego prošle godine.

-Broj posjetitelja narastao je sa 167 tisuća na 187 tisuća ljudi. U prvih šest mjeseci ove godine porast je otprilike 12 i pol posto – istaknuo nam je Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.
Unutar odličnih rezultata ističe se dan 17. srpnja, kada su oborili, ističe, dnevni rekord posjeta zidinama s 10 630 posjeta. Što se tiče još jedne ‘županijske ljepote’, Stonskih zidina, tu su brojke također odlične.

-Posjeti Stonu rastu. U odnosu na prošlu godinu, kad je u lipnju bilo 6600 posjetitelja, ove godine broj je narastao na 7400, dakle 800 ljudi više – ističe Kapetanić, dodavši još jednu statističku zanimljivost – i ovdje se radi od porastu od 12 posto.
-Očekujemo ukupni rast u odnosu na prošlogodišnje rezultate, odnosno da će se brojka s 51 tisuću popeti na 60 tisuća. Idemo pomalo – ističe dalje.

 17. srpnja zidine su oborile dnevni rekord

Konavoske ljepote
Sokol grad je, dodaje Kapetanić, imao neznatan porast s 1100 posjetitelja na njih 1200, dok se u Slanom još bilježe ‘stidljive’ brojke. — Nije loše s obzirom na lokaciju i
dolazak do njega. Slano smo otvorili i to su ‘stidljive’ posjete, još nismo stavili niti oznake na magistrali. No, bude između 50 i 100 posjetitelja. Zadnjih nekoliko mjeseci Knežev dvor je ušao u statistiku te ćemo dogodine pratiti porast – napominje dalje Kapetanić. Podsjetimo, Knežev dvor otvoren je u svibnju 2017. godine, nakon detaljne obnove gotovo iz temelja.

U lipnju ove godine, otvorena je još jedna zanimljiva šetnica – zapadno predziđe od Minčete do bastiona Pile, čime je DPDS omogućio uvid u još jedan dio baštine, ali i rasterećenje zidina. — Minčetu s rasvjetom smo obnovili prošle godine, a ove godine smo stigli do kule od Pila. Još trebamo obnoviti dvije kule, Puncjelu i Bokar pa bismo izašli na predio vrlo zanimljivog arheološkog lokaliteta Sveti Andrija – istaknuo je na svečanom otvorenju tajnik DPDS-a Denis Orlić. U ovom dijelu, novoj turi u ponudi, brojke također rastu. — Prošle godine nismo imali puno posjetitelja jer je sve bilo u povojima, ali evo ove godine bilježimo 650 posjetitelja u odnosu na prošlogodišnjih 500. Dakle, ovdje također očekujemo porast iz mjeseca u mjesec – zaključuje predsjednik Kapetanić.

 

Od žičare stigao tek postotak
Za komentar, odnosno podatke o prometu, zamolili smo i Excelsa nekretnine d.d. – zanimali su nas rezultati prometa žičarom za prvih šest mejseci 2018. godine te usporedbu s istim razdobljem u 2017. godini, kao i komentar rezultata. Odgovor kojeg smo dobili bio je poprilično siromašan. U prvih šest mjeseci 2018. godine žičara je prevezla 5,7 posto više putnika nego u prvih šest mjeseci 2017. godine. — Financijski podaci tijekom godine objavljuju se isključivo na razini društva, tj. Excelsa nekretnine d.d., a ne i za pojedine odjele Društva – istaknuo nam je u odgovoru Anto Rusković iz Excelsa nekretnina d.d..

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist