Aktualno

Zdenko Bulić: Kazne su preblage!

Zdenko Bulić (Društvo logoraša)

Predsjednik Županijske organizacije Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Zdenko Bulić u prvom komentaru na presude za ratni zločin u Morinju ističe kako su izrečene kazne preblage.

– U ime svih dvjestotinjak bivših logoraša koji su proživjeli pakao Morinja, onih koji su u tom logoru ubijeni, a i danas umiru od posljedica, smatram kako su, s obzirom na težinu djela koje su počinili, kazne za te zločine preblage. Čekat ćemo odluku Apeliacionog suda, prosvjedovat ćemo i nećemo stati na tome – kazao je za duList Bulić.

Dodao je kako će Društvo logoraša tražiti da se postupak vrati na suđenje u Republiku Hrvatsku.
– Ako se to ne dogodi pokrenut ćemo neovisni sudski postupak – kazao je Bulić te dodao kako iz vrha države nisu dobili traženu reakciju nakon prosvjeda na granično prijelazu Karasovići krajem ožujka.

– Dobili smo odgovor jedino od predsjednika sabora, koji nam je odgovorio kako je naše zahtjeve i stavove primio na znanje. Takva nezainteresiranost države za ovaj postupak vjerojatno je posljedica politika izglađivanja odnosa s Crnom Gorom. A Crna Gora nije htjela podići otpužnica za osobe za koje imenom i prezimenom znamo da su bili i sudjelovali u zlostavljanju u logoru Morinj – izjavio je Bulić.

– Zbog toga ću zamoliti hrvatske insititucije da povedu računa o tome da budu sigurni da mi na ovome nećemo stati. Ostaje pitanje obeštećenja žrtvama, gdje je naših oko 250 zahtjeva u Podgorici stavljeno sa strane, u fazu mirovanja dok se ne završi sudski proces – kazao je Bulić.

Podsjetimo, podgorički Viši sud osudio je Špira Lučića i Bora Gligića na po tri godine zatvora, Iva Gojnića na dvije, dok je Ivo Menzalin dobio četiri godine robije, za ratni zločin u logoru Morinju 1992. godine.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist