Hrvatska

ZBOG KORONAVIRUSA Od ožujka se manje gradi!

U ožujku 2020. godine zabilježen je, prema kalendarski prilagođenim podacima, pad obujma građevinskih radova od 0,9 posto (na zgradama pad 0,2 posto, a na ostalim građevinama pad 1,9 posto) u odnosu na ožujak 2019. godine.- izvjestili su iz Hrvarske gospodarske komore.

Padom obujma građevinskih radova u ovogodišnjem ožujku prekinut je trend godišnjega rasta koji je kontinuirano trajao od ožujka 2018. godine.

-Taj je pad rezultat mjera u borbi protiv širenja koronavirusa, koje su bile u primjeni od 19. ožujka, a utjecale su na znatno smanjenje poslovnih aktivnosti velikoga dijela gospodarstva. Na kumulativnoj razini, odnosno u prva tri mjeseca 2020. godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabilježen je rast obujma građevinskih radova od 6 posto (na zgradama rast 5,6 posto, a na ostalim građevinama rast 6,7 posto) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Struktura odrađenih sati na gradilištima u prva tri mjeseca 2020. godine nije se znatnije promijenila u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, odnosno još se uvijek najviše sati odradi u novogradnji na zgradama (u prva tri mjeseca 2020. godine 34,9 posto ukupno odrađenih sati) te u ostalim radovima (rekonstrukcije, popravci i održavanje) na ostalim građevinama (u prva tri mjeseca 2020. godine 26,8 posto ukupno odrađenih sati). Podaci za travanj trebali bi biti objavljeni u lipnju, no spomenute mjere u borbi protiv koronavirusa, koje su bile na snazi do kraja travnja (kada je počela tek prva faza popuštanja tih mjera) te rezultati ankete (provedene na uzorku poduzetnika u građevinarstvu) koje objavljuje Europska komisija za travanj, a koji pokazuju pogoršanje pouzdanja hrvatskih poduzetnika u građevinarstvu u odnosu na travanj 2019. godine, upućuju na to da će i podaci za travanj pokazati pad građevinske aktivnosti. Popuštanje mjera nastavljeno je u svibnju, što će pozitivno djelovati na podatke za taj, ali i naredne mjesece – navode iz Hrvatske gospodarske komore.

Pročitajte još

UTJECAJ PANDEMIJE Europska komisija Hrvatskoj predviđa pad BDP-a od 10,8 posto

Dulist

ČETIRI OSOBE HOSPITALIZIRANE U županiji danas nema novih slučajeva koronavirusa

Dulist

U Hrvatskoj 52 nova slučaja zaraze koronavirusom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija