Grad

Zbog isteka roka vijećnici opet moraju donijeti odluku o izradi UPU-a Sveti Jakov

Zbog isteka roka vijećnici opet moraju donijeti odluku o izradi UPU-a Sveti Jakov

Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2 ‘Sv. Jakov’ ponovno će se pred gradskim vijećnicima naći na sjednici u petak, 9. studenog, nakon što je ona iz 2016. godine ex lege stavljena izvan snage zbog proteka zakonskog roka.

Treba podsjetiti kako je postupak izrade ovog Urbanističkog plana započeo još u siječnju 2016. godine zaključkom tadašnjeg gradonačelnika Andra Vlahušića kojim je prihvatio Pismo namjere investitora Društva Villa Daniela d.o.o. iz Dubrovnika za financiranje izrade Plana.

Villa Daniela zapravo je povezana s tvrtkom Razvoj golf i to preko Mariusza Bresa i Ivana Kusalića. Bres je u obje tvrtke član uprave i direktor, a Kusalić prokurist, što se vidi iz Sudskog registra.

Uz to, u svibnju 2016. godine Vlahušić je prihvatio i pismo namjere investitora Stele Prevendar-Kojaković, Marije Kojaković i Andrije Kojaković za financiranje izrade Plana, dok je 14. ožujka te godine Gradsko vijeće donijelo Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2 ‘Sv. Jakov’. Upravo se na toj sjednici Gradskog vijeća raspravljao o praksi Grada da investitori plaćaju UPU-e, a ne Grad, o čemu više možete pročitati ovdje.

Budući da je zbog protoka zakonskog roka odluka stavljena izvan snage, radi nastavka postupka izrade potrebno je donijeti novu Odluku o izradi Plana, što bi se trebalo dogoditi na sjednici idućeg petka.

Kako se navodi u prijedlogu Odluke, osnovni cilj Plana je uređenje neizgrađene zone, mješovite pretežito stambene namjene u kojoj se mogu graditi niske samostojeće građevine. Postojeće parcele moraju formirati česticu od min. 2000 m2 uz obaveznu rekultivaciju vrtova kako bi se nova izgradnja maksimalno uklopila u krajolik uvažavajući dominantnost i izloženost ovog prostora.

Obzirom da se područje obuhvata Plana nalazi se unutar granica zaštitne kontaktne (tzv. “buffer”) zone dobra Svjetske baštine, povijesne jezgre Dubrovnika potrebno je izraditi Studiju procjene utjecaja na dobra svjetske baštine (HIA).

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović