Natrag
19.4.2019 02:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zbog isteka roka vijećnici opet moraju donijeti odluku o izradi UPU-a Sveti Jakov

3.11.2018 @ 13:40 Dulist Grad
2;2

Podijelite:

Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2 ‘Sv. Jakov’ ponovno će se pred gradskim vijećnicima naći na sjednici u petak, 9. studenog, nakon što je ona iz 2016. godine ex lege stavljena izvan snage zbog proteka zakonskog roka.

Treba podsjetiti kako je postupak izrade ovog Urbanističkog plana započeo još u siječnju 2016. godine zaključkom tadašnjeg gradonačelnika Andra Vlahušića kojim je prihvatio Pismo namjere investitora Društva Villa Daniela d.o.o. iz Dubrovnika za financiranje izrade Plana.

Villa Daniela zapravo je povezana s tvrtkom Razvoj golf i to preko Mariusza Bresa i Ivana Kusalića. Bres je u obje tvrtke član uprave i direktor, a Kusalić prokurist, što se vidi iz Sudskog registra.

Uz to, u svibnju 2016. godine Vlahušić je prihvatio i pismo namjere investitora Stele Prevendar-Kojaković, Marije Kojaković i Andrije Kojaković za financiranje izrade Plana, dok je 14. ožujka te godine Gradsko vijeće donijelo Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2 ‘Sv. Jakov’. Upravo se na toj sjednici Gradskog vijeća raspravljao o praksi Grada da investitori plaćaju UPU-e, a ne Grad, o čemu više možete pročitati ovdje.

Budući da je zbog protoka zakonskog roka odluka stavljena izvan snage, radi nastavka postupka izrade potrebno je donijeti novu Odluku o izradi Plana, što bi se trebalo dogoditi na sjednici idućeg petka.

Kako se navodi u prijedlogu Odluke, osnovni cilj Plana je uređenje neizgrađene zone, mješovite pretežito stambene namjene u kojoj se mogu graditi niske samostojeće građevine. Postojeće parcele moraju formirati česticu od min. 2000 m2 uz obaveznu rekultivaciju vrtova kako bi se nova izgradnja maksimalno uklopila u krajolik uvažavajući dominantnost i izloženost ovog prostora.

Obzirom da se područje obuhvata Plana nalazi se unutar granica zaštitne kontaktne (tzv. “buffer”) zone dobra Svjetske baštine, povijesne jezgre Dubrovnika potrebno je izraditi Studiju procjene utjecaja na dobra svjetske baštine (HIA).

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana