KulturaPolitika

ZAVRŠENA ‘TRAKAVICA’ Paolo Tišljarić novi ravnatelj Kazališta Marina Držića

ZAVRŠENA 'TRAKAVICA' Paolo Tišljarić novi ravnatelj Kazališta Marina Držića

Mladi redatelj Paolo Tišljarić ovog ponedjeljka izabran je na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za ravnatelja Kazališta Marina Držića, unatoč izostanku preporuke Kazališnog vijeća.

Ono, podsjetimo, nije podržalo niti njega niti glumicu Miu Begović za kandidaturu, no Gradsko vijeće reklo je drugačije.

Odbor za izbor i imenovanje Gradskog vijeća sastao se dva puta u sedam dana te je kao predsjednik Odbora Marko Potrebica iznjedrio Tišljarića za prijedlog koji je uz 4 glasa za i jedan suzdržani stigao do vijećnika.

-Kazališno vijeće jasno je navelo da ne podržavaju ni jednog kandidata. Sa zanimanjem sam pročitao i obrazloženje i materijale i shvatio da je to trenutak kad mi trebamo preuzeti odgovornost za naše Kazalište jer treći put raspisujemo natječaj, uglavnom se isti ljudi javljaju, a mi ne izabiremo ravnatelja. Dva prigovora su bila za njegovo imenovanje – da je možda premlad za izazove i da je neupućen u specifičnost KMD-a. Argument mladosti nisam uvažio, možda jer se osjećam mlad i pogledao sam njegovo iskustvo sudjelovanja u preko 50 projekata – objasnio je Potrebica dodavši kako je postavio jasnu viziju i strategiju razvoja Kazališta.

-Napisao je dobar, koncizan i temeljit program, to je bilo dovoljno da predložimo jednoga gospara koji nema veze s politikom, s HDZ-om… Ovo nije presedan ovoga Gradskog vijeća jer su se već mijenjale odluke upravnih vijeća, ali ovo je prvi put da Kazališno vijeće nije zauzelo stav. Ako dijelite moj stav i stav većine u Odboru, danas ćemo trakavicu zvanu KMD završiti, mladome kolegi dati povjerenje da u studenom krene provoditi ovaj program koji je ambiciozan, ali realan – rekao je Potrebica.

Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako iz ponavljanja natječaja nitko ne dobiva.

-Čekati nešto ne valja nikome, niti ravnatelju u odlasku, niti novoj osobi. Čitajući obrazloženje Kazališnog vijeća šalje se loša poruka mladima – rekla je Šimac Bonačić, dodavši kako je veseli što je on prijedlog gledajući njegovi viziju i misiju.

-Iz poslovnog plana vidimo i razvoj publike i širinu tržišta te se cijeli njegov program nastavlja na Strategiju razvoja kulture – govorila je Šimac Bonačić istaknuvši kako će ga SDP podržati.

Dolores Lujić rekla je kako Most neće podržati prijedlog iz formalnih razloga jer je Kazališno vijeće zauzelo stav da niti jedan kandidat nema prolaznu ocjenu.

– Vješto ste to izvrnuli kao da ne znate kako je ovo Gradsko vijeće dosad donosilo odluke.U trenutku kad Kazališno vijeće nije dovoljnim ocijenilo nijednog kandidata, utvrdili su da su formalni uvjeti zadovoljeni. Mi se u ovo ne bi upustili da prethodno situaciju nismo prošli s pravnom službom – rekao je Potrebica dodavši kako mišljenje upravnog vijeća nije obvezno.

-Stoji da nije riječ o političkom imenovanju, ali u prethodnim slučajevima se dogodilo da je Gradsko vijeće promijenilo odluku upravnog vijeća. Razlika je što do sad nikada za nijednog kandidata nisu rekli da nisu kompetentni voditi ustanovu, već su svi kandidati ostajali u igri, a ovdje je rečeno da njihove kompetencije nisu takve da u ovom trenutku nisu sposobni voditi ustanovu – objasnio je Maro Kristić (MOST).

-Upravno vijeće nije reklo da nisu zadovoljili formalne uvjete nego su na temelju programa zaključili da ne zadovoljavaju – rekao je Emilio Puljizević (HDZ) dodavši kako će upravo onaj tko ne pozna dobro ansambl polučiti najbolji uspjeh.

-Možemo poništiti natječaj i raspisati novi ili izabrati ovog kandidata, kojemu je po meni i prednost što nedovoljno pozna situaciju iznutra. Svi znamo da u našem Kazalištu imamo određene probleme. Možda će ovaj gospar zajednički s tim ljudima, koje dijelom pozna, uistinu moći nešto napraviti – rekao je vijećnicima gradonačelnik Mato Franković.

-Do petka nisam bio siguran kako ću glasati i mislio sam da oba kandidata imaju određene probleme, ali kad sam pročitao materijale problemi jednog kandidata za mene nisu problemi – rekao je Ivan Jelčić (DDS) dodavši kako za njega njegov životopis govori da ima puno životnog iskustva, a ne da ga nema kako je to navelo Kazališno vijeće.

-Zašto je do trakavice došlo. Je li bila potrebna? Nije, ona je bila politički motivirana – rekao je Ljubo Nikolić koji će biti suzdržan jer poštuje odluku Kazališnog vijeća.

-Proračun kazališta je oko 10 milijuna kuna godišnje. Nadamo se da će novi ravnatelj krenuti s novom praksom – rekao je Željko Raguž osvrnuvši se na činjenicu kako na ovogodišnjim Igrama nije prvi put glumio nijedan glumac iz Kazališta, a Grad im daje 10 milijuna kuna.

Vido Bogdanović je rekao kako se danas mora izabrati ravnatelj i da će podržati Tišljarića.

Većinom glasova Tišljarić je imenovan ravnateljem, uz pet suzdržanih.

Vrijeme je da upoznamo ‘nasljednika’ dosadašnjeg ravnatelja Ante Vlahinića.

Tišljarić je rođen 13. 12. 1991. u Zagrebu. 2013. diplomira (BA) Kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dosad je postavio predstave: Cvilidreta Valentine Galijatović prema braći Grimm u DK Dubrava, Garderoba Dore Gelo u produkciji umjetničke organizacije Točka na I u suradnji s kazalištem KNAP, Naplatna stanica Ivana Vidića u produkciji DLJI i Hrvatskog društva pisaca, Geste i grimase Špire Guberine u produkciji teatra Kiklop u suradnji s HNK u Zagrebu, Sinu bez snova Srđana Sandića u produkciji umjetničke organizacije TEATRUM u suradnji s kazalištem Mala scena, Čekaonica u koprodukciji umjetničke organizacije TEATRUM i kazališta ITD, Death. At least. u koprodukciji Studentskog ateljea Dubrava i DK Dubrava, Tata lav i njegova sretna djeca u DK Dubrava, Prvi snjeg prema tekstu Kristine Gavran i Što znamo o ekologiji prema tekstu Dine Pešuta za DK Dubrava.

Dosad je asistirao Tomažu Panduru, Ivici Buljanu, Krešimiru Dolenčiću, Oliveru Frljiću, Aleksandru Popovskom i drugima. Na Akademiji dramske umjetnosti režira predstave Kako ljube bludnice, Interes prema surovome životu nestao je poput dima prema tekstovima Daniila Harmsa, Danska H2O Irene Matjašević, Euridiče Paskoja Primovića, Gospoda Glembayevi Miroslava Krleže, ESC ili mjesta tamnija od srama i Mačka na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa.

Asistirao na glumačkim klasama Franke Perković, Velibora Jelčića i Krešimira Dolenčića. Član je HDDU, adubrovačka publika upoznala ga je kroz rad s našom kazališnom družinom Kolarin s kojom je radio na ‘Vjera iznenada’ i ‘Novela od Stanca’.

 

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist