Zanimljivosti

Završen projekt „Baština u nama i oko nas“

S prezentacijom projekta "Put svile" ,koji su učenici drugih razreda dubrovačke Ekonomske i trgovačke škole osmislili  u suradnji s Dešom i  koja je održana 31. svibnja u prostorima Deše  u Lazaretima, DEŠA – Dubrovnik je uspješno završila projekt “Baština u nama i oko nas”.

Osnovne aktivnosti projekta kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta su bila predavanja o baštini našeg kraja s ciljem obogaćivanja spoznaje mlađih generacija o bogatstvu kulturne baštine koju nasljeđujemo, te kreativne radionice (kamenoklesarstvo, primorski vez, pletenje vrša i košića, te svilogojstvo). Glavni cilj projekta je bio pridonijeti općem podizanju svijesti o važnosti očuvanja povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

U sklopu projekta provedene su  kreativne radionice izrade primorskog veza u Slanom, radionice kamenoklesarstva na Korčuli i u Slanom, radionice pletenja vrša i košića na Mljetu, te radionice i predavanja o svilarstvu i  svilogojstvu u Dubrovniku i okolici, sve s ciljem poticanja kreativnih vještina i prenošenja tradicionalnih znanja mladima.

U projektne aktivnosti su bile uključeni učenici osnovnih škola Ivan Gundulić i  Marin Držić iz Dubrovnika, osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule, osnovne škole Mljet , osnovne škole Slano, te učenici Ekonomske I trgovačke škola Dubrovnik.  Preko stotinu pedeset  učenika, zajedno sa svojim nastavnicima, aktivno je sudjelovalo u svakoj projektnoj aktivnosti, a realizirane su  i završne izložbe dječjih radova na temu “Suvenir iz baštine” u prostorima osnovnih škola Petar Kanavelić i Slano, te u prostorijama udruge DEŠA-Dubrovnik u Lazaretima.

Provedba ovog projekta pokazala je svima nama kolika je važnost naše povijesne i kulturne baštine za očuvanje nacionalnog identiteta, te njeno prenošenje na mlađe generacije. Ujedno, ispravno valorizirana stara umijeća, te na kreativan način približena mladim ljudima, otvaraju im nove mogućnosti i  rješenja njihove egzistencije u budućnosti – ističu iz udruge DEŠA.

Pročitajte još

MASLINA 2020. Danjel Sabadin šampion, a nagrađena i Zrinka Cvitešić

Dulist

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Leona Rašica

ŠTO NAS ČEKA IDUĆIH MJESECI? Meteorolozi AccuWeathera ‘izbacili’ prognozu do ljeta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija