Natrag
18.2.2019 15:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Završen projekt „Baština u nama i oko nas“

3.6.2013 @ 17:03 Baldo Marunčić Zanimljivosti
7;7

Podijelite:

S prezentacijom projekta "Put svile" ,koji su učenici drugih razreda dubrovačke Ekonomske i trgovačke škole osmislili  u suradnji s Dešom i  koja je održana 31. svibnja u prostorima Deše  u Lazaretima, DEŠA – Dubrovnik je uspješno završila projekt “Baština u nama i oko nas”.

Osnovne aktivnosti projekta kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta su bila predavanja o baštini našeg kraja s ciljem obogaćivanja spoznaje mlađih generacija o bogatstvu kulturne baštine koju nasljeđujemo, te kreativne radionice (kamenoklesarstvo, primorski vez, pletenje vrša i košića, te svilogojstvo). Glavni cilj projekta je bio pridonijeti općem podizanju svijesti o važnosti očuvanja povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

U sklopu projekta provedene su  kreativne radionice izrade primorskog veza u Slanom, radionice kamenoklesarstva na Korčuli i u Slanom, radionice pletenja vrša i košića na Mljetu, te radionice i predavanja o svilarstvu i  svilogojstvu u Dubrovniku i okolici, sve s ciljem poticanja kreativnih vještina i prenošenja tradicionalnih znanja mladima.

U projektne aktivnosti su bile uključeni učenici osnovnih škola Ivan Gundulić i  Marin Držić iz Dubrovnika, osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule, osnovne škole Mljet , osnovne škole Slano, te učenici Ekonomske I trgovačke škola Dubrovnik.  Preko stotinu pedeset  učenika, zajedno sa svojim nastavnicima, aktivno je sudjelovalo u svakoj projektnoj aktivnosti, a realizirane su  i završne izložbe dječjih radova na temu “Suvenir iz baštine” u prostorima osnovnih škola Petar Kanavelić i Slano, te u prostorijama udruge DEŠA-Dubrovnik u Lazaretima.

Provedba ovog projekta pokazala je svima nama kolika je važnost naše povijesne i kulturne baštine za očuvanje nacionalnog identiteta, te njeno prenošenje na mlađe generacije. Ujedno, ispravno valorizirana stara umijeća, te na kreativan način približena mladim ljudima, otvaraju im nove mogućnosti i  rješenja njihove egzistencije u budućnosti – ističu iz udruge DEŠA.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana