DuList INKultura

ZAVRŠEN JE PETI DUFF Žiri ‘teškom mukom’ odabrao najbolje filmove, a oni su…

ZAVRŠEN JE PETI DUFF Žiri 'teškom mukom' odabrao najbolje filmove, a oni su...

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u nedjelju ujutro zatvoren je ovogodišnji Dubrovnik Film Festival, koji je, osim okupljanja mladih filmaša i njihovih mentora, našem gradu donio i dašak prave filmske kreativnosti.

Uz sedam projekcija natjecateljskog programa, popratnog programa za djecu i mlade, te novosti – premijernog filmskog programa – bilo je tu i radionica, njih pet, čiji su uradci prikazani jutros u Kinu Sloboda.

Tako je publika imala priliku vidjeti kako su djeca u stop animaciji, pod vodstvom Hanze Prihode i Karoline Pojarove iz Animanie, kreirala film ‘Kad bi djeca osmislila Dubrovnik’. U radionici kratkog igranog filma pod vodstvom Jure Troje, djeca su ‘izbacila’ čak četiri filma – ‘Neuspješni kradljivac’, ‘Morska vila’, ‘BFF – Beach Friends Forever’ te ‘Tužnog klauna’ a sva četiri izmamila su osmijeh na lice prepune Slobode. ‘Freak Show’ ime je uratka proizašlog iz radionice izrade animiranog filma na tabletu, pod vodstvom Vjekoslava Živkovića iz ŠCF ‘Dubrava’, a posebno dojmljive za mlade bile su radionice timelapse fotografije pod vodstvom dubrovačkog Stormchasera Borisa Bašića te radionica sound designa pod vodstvom mladog kreativca Nikole Jankovića.

Žiriju nije bilo nimalo lako

Nakon njih, uslijedili su filmovi – pobjednici. Žiriju, kojeg su činili Joris Van Dael, Višnja Vukašinović te Zvonimir Jurić, nije bilo niti malo lako, stoga su odlučili, uz klasične ‘najbolje’, dodati i ‘Special Mention’ nagradu, jer je, kako su kazali – jednostavno bilo teško odlučiti među toliko izvrsnih filmova.

Krenimo redom…

‘Special Mention’ za najbolji igrani film ispod petnaest godina dobio je ‘Most/Bridge’, dok je glavnu nagradu dobio ‘Paso a Paso/Korak po korak’, zbog, a žiri je, pojasnili su, bio dirnut minimalizmom i prijenosom najsnažnijih osjećaja, konfliktom ljubavi i usamljenosti.

Poviše petnaest godina, ‘Special Mention’ dobio je film ‘E moj Luka/O dear Luka’, dok je glavna nagrada dodijeljena filmu ‘koji ima smiono vizualno pripovijedanje o djetetu koje se susreće sa svijetom koji mu ne nudi smjer’ a radi se o filmu ‘Kad padne mrak/After the Dark’.

Dokumentarni film ispod petnaest godina – ‘Special Mention’ otišla je filmu ‘Memories of the Sensitive Sea and City/Uspomene na tanano more i grad’, dok je pak glavna nagrada otputovala filmu sa ‘jednostavnom i iskrenom pristupu autentičnom subjektu’ – filmu ‘Korita/Basins’.

Poviše petnaest godina ‘Special Mention’ otišla je filmu ‘Dug/Debt’, a ‘vizualno otkrivanje zaboravljenih, napuštenih mjesta’ razlog je zašto je film ‘Dezertirani Karlovac/Abandoned Karlovac’ osvojio srca žirija.

Animirani flmovi bili su priča za sebe, oduševili su i žirije i publiku, i mlade i stare… Stoga ne čudi koliko je teško bilo dati svega nekoliko nagrada. No, one su:

U kategoriji ispod petnaest godina, ‘Special Mention’ dobila su čak dva filma; ‘100 % cotton/100 posto vuna’ te ‘Alisa/Alice’. ‘Umjetnički vrijedan, raznobojno poetičan i s izvrsno razrađenom pričom’ – mišljenje je žirija o filmu ‘A Rena Bela’, pobjedniku u ovoj kategoriji.

Rizik kojeg su mladi animatori, u kategoriji poviše 15 godina, odlučili ‘preuzeti na sebe pretapajući mozaični, fragmentirani sadržaj u konzistentnu poetičnu viziju’ bio je prepoznat, te je tako film ‘Nos e Mundo/Mi i svijet’ najbolji film u svojoj kategoriji.

Djeca su, za najbolji animirani film, izabrala ‘Ja sam rojen da mi (ne) bude lipo’ FKVK Zaprešić.

Najbolji film u OPEN kategoriji je ‘Creme Caramel’, ljubavna priča ‘prenešena kroz vizualno intrigantnu metaforu’.

Publika je najboljim filmom proglasila uradak Ženskog učeničkog doma ‘Paola di Rosa’ iz Dubrovnika ‘Unutar zidina/Inside the City Walls’, a Grand Prix otišao je filmu ‘Hano, Hano, Hanice’, za kojeg je žiri kazao kako su ili ‘oduševljeni njegovom kvalitetom na svim mogućim razinama’ te kako su se ‘i sami osjećali kao dio filma’.

Kako su istaknuli žiri, sudionici, organizatori, ali i predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vesna Robić-Škoarica, koja se publici obratila na kraju dodjele, peti DUff bio je zaista bogato, kreativno osmišljen festival, stoga vrijedi dodati samo – jedva čekamo šesti!

Za kraj, vrijedi napomenuti i to kako će se večeras održati posljednja u nizu premijernih filmskih projekcija, a publika će moći uživati u nizozemskom filmu ‘Mali gangster’ u Kinu Sloboda s početkom u 19 sati.

MNJ

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist