Natrag
27.4.2018 10:36

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zavijorile se Plave zastave

5.6.2012 @ 20:51 Andrea Falkoni Račić Aktualno
2;2

Podijelite:

Zavijorile su se danas Plave zastave na tri lokacije u Dubrovniku. Dobile su ih plaža Hotela Valamar Dubrovnik President, Hotela Neptun te ACI marina Dubrovnik.

ACI marini Dubrovnik ovo je četrnaesto podizanje Plave zastave, dok plaže Hotela Valamar Dubrovnik President i Hotela Neptun imaju jedanaest, odnosno deset podizanja Plave zastave.

Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije.

Plava zastava je danas najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavještavanja javnosti kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno kada je u pitanju briga za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine. 
 
Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education – FEE koju je utemeljilo Vijeće Europe 1981. godine. U program je trenutno uključeno 30-ak europskih i 10-ak vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

Do sada je podignuto preko 3000 Plavih zastava, od toga preko 2500 na plažama i preko 600 u marinama. Plava zastava je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, te se zahtjev svake godine mora dostaviti na propisani način ako se želi dobiti Plava zastava.

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana