Grad

‘ZATVORENO ZBOG GODIŠNJEG ODMORA!’ Đir povijesnom jezgrom potvrdio tužnu realnost

Dubrovnik ovih dana spava zimski san. Znaju to i njegovi stanovnici koji se tijekom ovih mjeseci zapravo odmaraju od naporne ljetne sezone i pripremaju za novu. Dio njih, koji u vlasništvu drže restorane, kafiće, suvenirnice, to je shvatio na način – sve ‘pod ključ’ do proljeća!

Nakon što smo u jednoj uobičajenoj šetnji Stradunom uočili nemali broj zatvorenih lokala, odlučili smo se za nešto širi đir. Stradun – Ulica od puča – Prijeko bila je osnovna ruta, a prošli smo i nekim sporednim ulicama, inače poznatim po broju lokala i trgovina. Iako smo (nadobudno) pretpostavljali kako će ukupni broj zatvorenih butiga i drugih lokala biti toliki da će o tome biti vrijedno napisati ‘dva slova’, ostali smo neugodno iznenađeni konačnim ‘kontom’.
Dok smo šetali spomenutom rutom zatvoreni lokali nizali su se jedan za drugim. Suvenirnica, butiga, fast food, slastičarna, obrt… Iako smo ih sve fotografski dokumentirali, prestali smo ih brojati nakon četrdesetog lokala kod kojeg smo naišli na zatvorena vrata s ‘poručicom’. Restorani, kafići, trgovine… Vrata pokrivena papirom, papirić s kratkom informacijom i – to je to.

Čak ni za Festu!
„Privremeno zatvoreno zbog preuređenja“, „Zatvoreno radi korištenja godišnjeg odmora“, „Zatvoreno radi renovacija i kolektivnog godišnjeg odmora“ – istaknuto je na vratima zatvorenih lokala. Neki su sebi uzeli odmor do 27. ili 28. veljače, drugi do 1. ožujka, treći do 20. ožujka. Mnogi od njih nisu otvarali niti tijekom Feste, što je kod nekih ipak bio kakav-takav običaj.
Tužna dubrovačka realnost za koju nijedna vlast još uvijek nije pronašla adekvatno rješenje. I oni prije i oni donedavno, sada je jasno, nisu imali volju ni želju na neki način motivirati poduzetnike da svoj posao ostave otvorenim i u vrijeme kad pravog posla zapravo nema. Inače, u Hrvatskoj ne postoji zakonski temelj za ‘kažnjavanje’ nerada zimi ili povremenog zatvaranja poslovnog objekta. Zakonska je dužnost vlasnika da privremeno zatvaranje prijavi Poreznoj upravi, a obavijest o tome izvjesi na vratima.

Pročitajte još

MARJAN LIPANOVIĆ ZATVORIO LUDWIG ‘Ljudi, vidimo se u nekom novom điru’

Maria Prkut

ODLUKA O SMANJENJU CIJENA Parking u drugoj zoni 20, u nultoj 40 kuna po satu

Dulist

FALE DIJELOVI Poljski autobusi ipak neće voziti gradskim ulicama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija