Hrvatska

ZAŠTO USPORAVA GOSPODARSTVO? Hrvatska prati europske trendove

ZAŠTO USPORAVA GOSPODARSTVO? Hrvatska prati europske trendove

Usporavanje hrvatskog gospodarstva te pad izvoza i industrijske proizvodnje posljedica su usporavanja gospodarstva u Europi u prvom kvartalu 2018. godine – izjavio je u ponedjeljak guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, koji se u Dubrovniku nalazi na Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji.

-Hrvatska je od ulaska u EU još više povezana s tim tržištem pa osjeća svaki pomak. Osim toga, usporavanje je koincidiralo i s problemima u nerestrukturiranim tvrtkama poput Uljanika i Petrokemije, a i izvoz je u značajnoj mjeri niži jer je u prvom kvartalu 2017. doživio vrlo snažan skok od 25 posto. Međutim, indeksi tzv. poslovnog i potrošačkog optimizma su dosta visoki pa se može očekivati da će usporavanje ekonomije biti prolazno – objasnio je Vujčić.

Komentirao je i rizik turizma kao monokulture.
-Hrvatska ne može živjeti samo od turizma, ali je turizam dobar za zemlju. Glavni je izvozni proizvod, a povećava standard stanovništva i prihod proračuna. Rizici su što u turizmu radi prvenstveno slabije obrazovana radna snaga s nižom razinom produktivnosti, podložan je meteorološkim i geopolitičkim rizicima koji bi mogli proizvesti nagli šok, i na koncu može dovesti do razvoja tzv. rentijerskog pristupa ekonomiji, gdje nema novih investicija i tehnologija, već se živi od rente – smatra Vujčić.

-Problem ipak ne leži u turizmu, već u potrebi ulaganja u druge sektore, prvenstveno u tehnologiju vezanu za umjetnu inteligenciju. Takva će ulaganja značiti brzu promjenu tržišta proizvoda i tržišta rada. Tko se neće moći tome prilagoditi, zaostajat će. Potrebno se prilagoditi na svim poljima, od ulaganja u istraživanja i tehnologiju do obrazovnog sustava, koji postaje kritičan pa se reforma obrazovanja treba što prije provesti – mišljenja je Vujčić.

-Emigracija će se smanjiti povećanjem plaća, ali za to je potrebno provesti strukturne reforme. Prema poduzetnicima, drugi najveći problem u poslovanju je nedostatak adekvatno osposobljene radne snage. Na migraciju utječe i kontinuirani rast zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti je vjerojatno niža nego što pokazuju službeni podaci, ako je poslodavcima problem naći radnu snagu – naglasio je Vujčić.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist