Zanimljivosti

Zašto se grah kuha na Praznik rada?

Grah je najpoznatija mahunarka, donesena iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom.

Iako se u hrvatskoj kuhinji koristi svakodnevno, ipak se posebno vezuje uz jedan dan – Praznik rada, koji je u mnogim hrvatskim gradovima nezamisliv bez njega.
Grah je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, velike hranjive vrijednosti. Zbog svog neutralnog okusa idealan je za mnogobrojne kombinacije.
 
Nekad sirotinjska hrana, zbog dostupnosti tijekom cijele godine postao je namirnica za svakodnevnu upotrebu. A zašto se kuha baš na Praznik rada?
Službeno pravilo ne postoji, donosi Dnevnik.hr, a najjednostavnije objašnjenje jest da je grah oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60 posto ugljikohidrata, pa su zbog toga radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan naporan posao.
Iako će se danas u Hrvatskoj podijeliti na tisuće porcija graha, u Dubrovniku se organizirano neće kuhati. Tek sporadično u privatnim aranžmanima.

Pročitajte još

Videoserijal nadbiskupa Želimira Pulića o Ivanu Pavlu II, počasnom građaninu Grada Dubrovnika

Dulist

POŠALJITE STARE FOTOGRAFIJE KROVOVA Sudjelujte u dokumentaciji pete fasade Grada

Dulist

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija