Natrag
18.2.2019 11:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zašto se grah kuha na Praznik rada?

1.5.2012 @ 11:03 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Grah je najpoznatija mahunarka, donesena iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom.

Iako se u hrvatskoj kuhinji koristi svakodnevno, ipak se posebno vezuje uz jedan dan – Praznik rada, koji je u mnogim hrvatskim gradovima nezamisliv bez njega.
Grah je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, velike hranjive vrijednosti. Zbog svog neutralnog okusa idealan je za mnogobrojne kombinacije.
 
Nekad sirotinjska hrana, zbog dostupnosti tijekom cijele godine postao je namirnica za svakodnevnu upotrebu. A zašto se kuha baš na Praznik rada?
Službeno pravilo ne postoji, donosi Dnevnik.hr, a najjednostavnije objašnjenje jest da je grah oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60 posto ugljikohidrata, pa su zbog toga radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan naporan posao.
Iako će se danas u Hrvatskoj podijeliti na tisuće porcija graha, u Dubrovniku se organizirano neće kuhati. Tek sporadično u privatnim aranžmanima.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana