Zanimljivosti

Zašto se grah kuha na Praznik rada?

Zašto se grah kuha na Praznik rada?

Grah je najpoznatija mahunarka, donesena iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom.

Iako se u hrvatskoj kuhinji koristi svakodnevno, ipak se posebno vezuje uz jedan dan – Praznik rada, koji je u mnogim hrvatskim gradovima nezamisliv bez njega.
Grah je jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki, velike hranjive vrijednosti. Zbog svog neutralnog okusa idealan je za mnogobrojne kombinacije.
 
Nekad sirotinjska hrana, zbog dostupnosti tijekom cijele godine postao je namirnica za svakodnevnu upotrebu. A zašto se kuha baš na Praznik rada?
Službeno pravilo ne postoji, donosi Dnevnik.hr, a najjednostavnije objašnjenje jest da je grah oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60 posto ugljikohidrata, pa su zbog toga radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan naporan posao.
Iako će se danas u Hrvatskoj podijeliti na tisuće porcija graha, u Dubrovniku se organizirano neće kuhati. Tek sporadično u privatnim aranžmanima.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist