Vaše vijesti

Zašto Milanovićeva Vlada ne poštuje Ustav RH?!

Zašto Milanovićeva Vlada ne poštuje Ustav RH?!

Odredbama članka 87. važećeg Ustava RH ("N.N.", br: 85/10) propisano je da se "na referendumu odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu", te da se "o referendumu donosi zakon".

Ustavnim zakonom za provedbu Ustava RH ("N.N.", br. 121/10.) propisana je obveza Hrvatskog sabora da u roku od 6 mjeseci od dana proglašenja tog Ustavnog zakona uskladi ranije doneseni Zakon o referendumu s naprijed navedenim odredbama Ustava "o referendumu".

Hrvatski sabor dosad nije ispoštovao svoju Ustavnim zakonom propisanu obvezu da uskladi važeći Zakon o referendumu s Promjenama Ustava RH iz 2010., a niti je Vlada RH dosad ispoštovala svoja višekratno dana obećanja da će predložiti izmjene i dopune važećeg Zakona o referendumu kojima će se taj zakon uskladiti s promjenama Ustava iz 2010. godine.

Važeći Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave ("N.N.", br. 33/96., 92/01., 44/06., 58/06., 69/07. i 38/09.) u svom članku 6., suprotno odredbi članka 87. Ustava RH kojom je propisano da se "na referendumu odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu", još uvijek propisuje da se "na lokalnom referendumu odlučuje većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave, odnosno jedinice lokalne uprave i samouprave u kojoj je raspisan referendum".

Sasvim je realno da je Vlada RH zamrzla sve aktivnosti na izradi obećanog i potrebnog prijedloga Izmjena i dopuna važećeg Zakona o referendumu kojima će se taj zakon uskladiti s promjenama Ustava iz 2010. (kojim se više ne uvjetuje valjanost raspisanog referenduma "pristupanjem referendumu većine od ukupnog broja birača upisanih u popis birača") dok ne prođe upravo raspisani referendum o urbanizaciji i apartmanizaciji brda Srđ u Dubrovniku u nadi da će na taj način objektivno onemogućiti i izigrati valjano demokratsko izjašnjavanje volje birača o tom za Dubrovčane, a i mnogo šire, važnom pitanju…
 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist