Natrag
23.4.2019 08:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

ZAŠTITIMO ZLATOVRANE Kad se male ruke slože, i kućica za ptice se napravit’ može

21.3.2017 @ 13:16 Dulist Županija
5;5

Podijelite:

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije pokrenuli su projekt Edukacija o promatranju i zaštiti ptica, čiji je glavni cilj pomoć jednoj od najugroženijih ptičjih vrsta koje se gnijezde u Hrvatskoj.

Riječ je o zlatovrani (Coracias garrulus) čija se jedina poznata gnjezdilišta u našoj zemlji nalaze u malom području sjeverne Dalmacije. Nekada je u Hrvatskoj bila rasprostranjenija, no populacija je pretrpila značajan pad brojnosti. Slična je situacija i u većem dijelu Europe. Zlatovrane se najčešće gnijezde u dupljama starih stabala, a nedostatak istih može se nadomjestiti postavljanjem kućica.

Materijal za izradu kućica osiguralo je Društvo pedagoga tehničke kulture Dubrovnik, a kućice su izrađene u suradnji s Ornitološkim društvom Brkata sjenica koje će velik doprinos dati i prilikom njihovog postavljanja na odabrane lokalitete u delti rijeke Neretve. Uz volontere, akciji su se odazvali učenici OŠ Komin s mentorom Josipom Šprljom.
Slična se akcija u bliskoj budućnosti planira na području Konavala, točnije u Konavoskom polju. Tu su, kao i na području delte rijeke Neretve, zadnjih godina bilježene zlatovrane pa postoji nada da će neke od njih naseliti u postavljene kućice.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana