Hrvatska

ZASLUŽENO Poznati Cavtaćanin dobio poštansku marku

Frano Supilo Poštanska marka

Hrvatska pošta će 18. travnja 2017. pustiti u optjecaj prigodne poštanske marke na temu ‘Znameniti Hrvati’, a jedna od prve tri posvećena je poznatom Cavtaćaninu Franu Supilu.

Podsjetimo, hrvatski političar, novinar i publicist rođen je 1870. u Cavtatu. Godine 1891. u Dubrovniku pokreće politički tjednik Crvena Hrvatska, a 1899. u Rijeci uređuje list Hrvatska sloga, koji 2. siječnja 1900. izdaje kao Novi list (od 1907. Riječki novi list). Predvodio je hrvatsku oporbu u Ugarskom saboru pokretanjem temeljnih ustavnih pitanja o položaju Hrvatske. Početkom Prvog svjetskog rata odlazi u emigraciju, a nakon razotkrivanja tajnog Londonskog sporazuma borio se protiv talijanskog imperijalizma na Jadranu. U Londonu je 1917. doživio težak živčani slom te umire, a njegovi posmrtni ostatci preneseni su 1927. u Dubrovnik.

Osim Supila, u prvoj seriji su još hrvatska pjevačka primadona svjetskog glasa Zinka Kunc Milanov (1906.-1989.) te hrvatski polihistor, izumitelj, leksikograf i pisac književnih djela Faust Vrančić (1551.-1617.).

Autor prigodnih poštanskih maraka nominalne vrijednosti 3,10 kuna je Luka Juras, dizajner iz Zagreba. Marke su tiskane u višebojnom ofsetnom tisku i u nakladi od 100 000 primjeraka po motivu. Osim maraka, Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). U Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, u utorak i srijedu, 18. i 19. travnja 2017. bit će u uporabi žig prvog dana. Sve poštanske marke mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

Pročitajte još

PRVIH DEVET MJESECI Vrijednost izvoza povećana za 6 posto

Dulist

OPASNI PO ZDRAVLJE Od početka godine s polica trgovina povučeno 47 proizvoda

Dulist

UPUTE MINISTARSTVA Čak 992 škole žele produljenje nastavne godine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija