Aktualno

ZARAZA SE PROŠIRILA PO BOLNICAMA U Italiji više od tri tisuće oboljelih od koronavirusa, 107 osoba umrlo

ZARAZA SE PROŠIRILA PO BOLNICAMA U Italiji više od tri tisuće oboljelih od koronavirusa, 107 osoba umrlo

Suočene s dramatičnim širenjem koronavirusa po Italiji vlasti u toj zemlji najavile su da će od četvrtka do sredine ožujka zatvoriti sve škole i fakultete, ne samo one u najpogođenijim regijama.

U susjednoj zemlji do srijede je zabilježeno 3 089 slučajeva Covida-19 od kojih je 295 teško ili kritično oboljelo, a 107 je umrlo. Time je Italija postala treća zemlja u svijetu po broju oboljelih i umrlih, prva u Europi. Usto je postala i izvoznik virusa. Naime, u srijedu je potvrđeno da je dio jedne skupine turista koji su posjetili Indiju pozitivan na koronavirus. Mnogi se pitaju zašto baš Italija?

Massimo Galli, profesor za zarazne bolesti na Sveučilištu u Milanu, čelnik Odjela za zarazne bolesti u milanskoj bolnici Sacco, kaže da je Italija imala nesreću da se bolest proširila po bolnicama, piše Index.hr.

“Imali smo najnesretniju moguću situaciju, a to je da je epidemija krenula u kontekstu bolnice, kao što se dogodilo s Mersom u Seoulu 2015.”, rekao je Galli za Corriere Della Sera.

Istaknuo je da se u takvim slučajevima bolnice mogu pretvoriti u zastrašujuće pojačivače infekcije ako bolest donese pacijent za kojeg se ne čini da je bio u kontaktu s drugim oboljelima ili s osobama koje dolaze iz kritičnih zemalja.

“Ne znamo tko je donio koronavirus u područje Codognoa, međutim, prvi zahtjevni slučaj Covida-19 liječen je bez neophodnih mjera predostrožnosti budući da je zamijenjen za drugu bolest”, dodao je.

Poznato je da širenju bolesti u nekoj zemlji značajno mogu pridonijeti tzv. superširitelji, ljudi koji zaraze neočekivano velik broj ljudi. Do sada je u epidemiji Covida-19 identificirano više superširitelja, a najpoznatija je 61-godišnjakinja koja je u Južnoj Koreji u jednoj kršćanskoj sekti zarazila više stotina ljudi.

Aleksandra Šućur, politologinja koja živi u blizini talijanskog žarišta bolesti kraj Milana, kaže da za sada nije poznat talijanski nulti slučaj. Međutim, zna se da postoji superširitelj Mattia (prezime se taji zbog privatnosti), čovjek od 38 godina, istraživač iz Codogna na granici s pokrajinom Emillia-Romagna, zaposlenik multinacionalne kompanije Unilever u Casalpusterlengou.

“On uopće nije bio u inozemstvu, nije se sreo s Kinezima i nema nikakvih poveznica ni s kime tko je bio u Kini”, kaže Šućur za Index.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist