Natrag
23.4.2019 16:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zakon o životnom partnerstvu uskoro u Saboru

3.10.2013 @ 19:35 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Ministar uprave Arsen Bauk danas je najavio kako će konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu biti na saborskim klupama do 15. siječnja 2014. godine.

Bauk je, gostujući na Radiju 101, kazao kako je nacrt Zakona praktički gotov te da su u tijeku zadnje konzultacije. Podsjetio je kako je svojedobno i najjača oporbena stranka podržala zakonsko reguliranje nekih materijalnih prava istospolnih zajednica.

Najavio je kako istospolni parovi u Hrvatskoj definitivno neće imati pravo posvajanja djece, 'čega se konzervativna javnost bojala', a skrbništvo nad biološkim djetetom partnera/ice preživjeli će partner moći dobiti tek nakon smrti biološkog roditelja. Marko Jurčić iz udruge Zagreb Pride istaknuo je kako su se oni od početka zalagali za bračnu jednakost.
– Vlada RH je odlučila ići korak po korak, pa je ovo za nas kompromis – kazao je Jurčić.
 
Pozdravio je reguliranje osobnih odnosa u područjima zdravstvene i mirovinske skrbi, što trenutačno ne postoji, i dodao kako su prava istospolnih zajednica trebala biti odavno regulirana, tim više što u Hrvatskoj živi mnogo istospolnih parova koji svoje živote ne mogu regulirati zakonski, konkretno u području imovinskih prava i slično.

Budući zakon riješit će veći dio svakodnevnih problema istospolnih parova u RH. Jednako tako, zasad manji dio parova podiže djecu.
– Zamislite kako im je kad se za njih tvrdi da ne postoje. Oni žive u pravnom vakuumu i to je također postojeća situacija koju jednostavno treba regulirati. Nestrpljivo iščekuju Zakon jer njihovi životi praktički stoje – kaže Jurčić.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana