Aktualno

Zakon je iznad lokalnog referenduma

Zakon je iznad lokalnog referenduma

Protivnici gradnje golferskog “raja” na Srđu, brdu iznad Dubrovnika, okupljeni oko udruge “Srđ je naš”, dobili su prvi krug.

Udurga Srđ je naš uspjela je dobiti više od osam tisuća potpisa, pa je time usvjela osvojiti prvi krug, organizaciju referenduma na kojemu će se građani Dubrovnika izjasniti jesu li za ili protiv projekta gradnje golferskih igrališta, 240 vila, 400 apartmana i dvaju hotela, u koji je izraelski biznismen Aaron Frenkel spreman uložiti čak 1,1 milijardu eura.

Iz tvrtke Razvoj golf koja razvija projekt na Srđu, poručuju da nemaju ništa protiv referenduma, ali upozoravaju da se održavanjem takve vrste referenduma na kojemu bi se građani trebali opredijeliti podržavaju ili ne projekt tek sada, sedam godina nakon što je u projekt ušao Aaron Frenkel, šalje jako loša poruka svim budućim investitorima zbog očite pravne nesigurnosti koja trenutačno vlada u našoj državi, piše Večernji list.

– Mi smo u ovaj projekt ušli prije sedam godina u dobroj vjeri i u trenutku kada je projekt gradnje golferskog kompleksa bio uvršten u županijski prostorni plan. Očito je da će referenduma biti, a mi ćemo poštovati zakon. Nadamo se da će većina građana poduprijeti projekt te prepoznati njegovu široku društvenu korist – rekao nam je Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj golf.

Frenkel se navodno ne misli povući iz projekta, te se nada kako procedura oko referenduma neće predugo potrajati. Od 2007. godine dosad u projekt je uložio 100 milijuna eura, većinom na otkup građevinskog zemljišta i izradu projektne dokumentacije.

Hrvatsku bi scenarij odustajanja od golfa mogao skupo koštati. Aaron Frenkel u “rukavu” ima jaku kartu jer je Hrvatska s Izraelom još 2000. potpisala Ugovor o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja. Ugovor je stupio na snagu 2003., a potom je bivša premijerka Jadranka Kosor u Jeruzalemu u ožujku 2011. godine potpisala Dodatni protokol o izmjenama i dopunama spomenutog ugovora koji će, kad stupi na snagu, još jače štititi interese naših investitora u Izraelu, ali i izraelskih investitora u Hrvatskoj, navodi Večernji.

Procjenjuje se tako da bi Hrvatska, u slučaju da izgubi taj spor, investitoru morala isplatiti odštetu od oko 350 milijuna eura, u što je uračunana i direktna šteta od 100 milijuna eura, koliko je dosad uloženo u razvoj projekta.

No, neovisno o rezultatima referenduma, Vlada će, nakon što na snagu stupi Zakon o strateškim investicijama, imati pravo preskočiti rezultate referenduma i direktno na sebe preuzeti izdavanje svih potrebnih dokumenata za projekt “Golf park Dubrovnik".

Zakon o strateškim investicijama bio bi tako iznad rezultata lokalnog referenduma jer se na njemu može odlučivati samo o pitanjima koja su u domeni Grada Dubrovnika.

Toga su svjesni i organizatori dubrovačkog referendum, eventualni uspjeh referenduma obvezao bi samo Grad Dubrovnik da najmanje godinu dana ne smije postupiti mimo volje građana, odnosno da ne može prihvatiti takav urbanistički plan. No, nakon što Zakon o strateškim investicijama stupi na snagu i ako Vlada Frenkelov projekt proglasi strateškim, rezultati referenduma postat će posve irelevantni jer za Vladu nisu obvezujući.
 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist