Zanimljivosti

Zaklada “Ana Rukavina” dosad spasila 29 života

Zaklada "Ana Rukavina" dosad spasila 29 života

Nakon punih šest godina rada Zaklade Ana Rukavina osigurano je kontinuirano prikupljanje uzoraka krvi za Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u devet hrvatskih gradova.

Što to znači za Zakladu otkrila je u razgovoru za Media servis njezina upraviteljica Marija Rukavina. Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica još je dostupniji putem transfuzijskih centara u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci, Puli, Splitu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Osijeku.

– Ministarstvo zdravlja je odlučilo da to postanu transfuzije i to devet centara u Hrvatskoj, kako bi na taj način građanima približili da oni mogu doći i dati svoj uzorak, da ne moraju čekati zakladu. Iako ćemo i dalje, to je naša osnovna misija, hodati i prikupljati uzorke – pojasnila je Marija Rukavina, majka prerano preminule novinarke Ane Rukavine, po kojoj je Zaklada i dobila ime.

– Nažalost, Anu smo izgubili, međutim, novac smo vrlo pametno iskoristili, skupili do danas još puno milijuna i sve to uložili u Hrvatski registar gdje su upisani svi darivatelji koštane srži – naglasila je Marija Rukavina.

Posla je bilo puno, u šest godina Zaklada Ana Rukavina organizirala je 220 akcija upisa u Registar u više od sto hrvatskih gradova.
– Dobili smo najnovije informacije i izvještaj iz svjetskog registra da je upisano 34.500 tipiziranih uzoraka. To je nešto najljepše od svega, a najljepše od svega je 29 nada za spas života koji su dobili šansu, onu zadnju slamku spasa, ljudi iz inozemstva i iz Hrvatske, oboljeli, koji su trebali koštanu srž i pronašli su je, ili matične stanice u našem registru – istaknula je Marija Rukavina.

Osnivanjem transfuzijskih centara u devet hrvatskih gradova Zaklada Ana Rukavina ne staje s radom. Iduća akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se 19. lipnja u Petrinji.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist