Natrag
21.3.2019 23:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zaklada “Ana Rukavina” dosad spasila 29 života

8.6.2013 @ 18:55 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Nakon punih šest godina rada Zaklade Ana Rukavina osigurano je kontinuirano prikupljanje uzoraka krvi za Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u devet hrvatskih gradova.

Što to znači za Zakladu otkrila je u razgovoru za Media servis njezina upraviteljica Marija Rukavina. Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica još je dostupniji putem transfuzijskih centara u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci, Puli, Splitu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Osijeku.

– Ministarstvo zdravlja je odlučilo da to postanu transfuzije i to devet centara u Hrvatskoj, kako bi na taj način građanima približili da oni mogu doći i dati svoj uzorak, da ne moraju čekati zakladu. Iako ćemo i dalje, to je naša osnovna misija, hodati i prikupljati uzorke – pojasnila je Marija Rukavina, majka prerano preminule novinarke Ane Rukavine, po kojoj je Zaklada i dobila ime.

– Nažalost, Anu smo izgubili, međutim, novac smo vrlo pametno iskoristili, skupili do danas još puno milijuna i sve to uložili u Hrvatski registar gdje su upisani svi darivatelji koštane srži – naglasila je Marija Rukavina.

Posla je bilo puno, u šest godina Zaklada Ana Rukavina organizirala je 220 akcija upisa u Registar u više od sto hrvatskih gradova.
– Dobili smo najnovije informacije i izvještaj iz svjetskog registra da je upisano 34.500 tipiziranih uzoraka. To je nešto najljepše od svega, a najljepše od svega je 29 nada za spas života koji su dobili šansu, onu zadnju slamku spasa, ljudi iz inozemstva i iz Hrvatske, oboljeli, koji su trebali koštanu srž i pronašli su je, ili matične stanice u našem registru – istaknula je Marija Rukavina.

Osnivanjem transfuzijskih centara u devet hrvatskih gradova Zaklada Ana Rukavina ne staje s radom. Iduća akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se 19. lipnja u Petrinji.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana