Politika

“Zajedno s građanima nastavljamo borbu za Grad”

"Zajedno s građanima nastavljamo borbu za Grad"

Kandidacijska lista „Srđ je Grad“, koja u novom sazivu Gradskog vijeća ima tri vijećnika, održala je jutros konferenciju za medije na kojoj su još jednom ponovili svoje ciljeve u daljnjem djelovanju.

– Naš rezultat doživljavamo kao veliku pobjedu jedne građanske opcije, kojom će se svim zainteresiranim građanima otvoriti vrata Gradske vijećnice. U duhu višegodišnjeg djelovanja, smatramo ovo velikom pobjedom snage zajedništva i uvažavanja različitosti – kazala je Mariela Marković, inače druga s kandidacijske liste, dodavši kako osvajanje triju vijećničkih mandata smatraju odličnim rezultatom, ujedno i  velikom obvezom i odgovornošću.

– Unatoč raznoraznim podmetanjima s različitih strana, uspjeli smo dokazati kako je građanska svijest u Dubrovniku jaka i budna. Želimo obećati kako ćemo se zajedno s građanima nastaviti boriti za Grad. Interes ove nezavisne liste unaprjeđenje je građanskih prava i sloboda, aktiviranje građana i nezavisnih stručnjaka u procese planiranja javnih prostora, kao i otvorenost i javnost u svim fazama djelovanja Gradskog vijeća – istaknula je Marković.

Treći na kandidacijskoj listi Ivan Viđen istaknuo je kako su osnovni ciljevi nezavisne liste ostali nepromijenjeni, a to je, prije svega, nastavak borbe protiv nekretninskog biznisa pod krinkom golfa na Srđu.
– Zahtijevat ćemo da Gradsko vijeće odbaci prijedlog UPU-a koji je bio predmet nedavnog referenduma, na kojem je 84 posto građana, koji su se odlučili izaći na glasovanje, izjasnilo protiv. Poduzet ćemo sve kako bi se konačno poštovala volja građana – istaknuo je Viđen.

Kao drugi cilj naveo je borbu za upravljanje javnim gradskim prostorima u interesu građana.
– Javni prostori su vlasništvo svih građana Grada i moraju prvenstveno biti stavljeni u funkciju unaprjeđenja kvalitete života svih građana. Isključiva komercijalizacija tih prostora nikako ne može biti jedina njihova funkcija. To ne znači da zdrava želja za zaradom ili razuman odnos prema korištenju ne dolazi u obzir. Ali svođenje prostora isključivo na komercijalnu vrijednost je pogubno za Grad i građane – objasnio je Viđen.

Treći cilj djelovanja liste, dodao je Viđen, jest usvajanje Etičkog kodeksa sudionika u upravljanjem Gradom, koji bi trebao postati službeni akt Grada Dubrovnika i njim bi se svako osobno djelovanje uzdiglo na etičku razinu, što je 'jedini mogući preduvjet za odgovorno upravljanje Gradom'.
– Nije riječ o Pravilniku koji bi bio mrtvo slovo na papiru, već o nečem puno opsežnijem – zaključio je Viđen.

Nositelj liste Igor Miošić objasnio je kako će Etički kodeks biti objavljen na Facebook stranici liste, kako bi javnost mogla saznati što stoji iza tog kodeksa.
– Kodeks ne bi bio samo skup pravila, već je riječ o filozofsko-etičkom dokumentu, koji bi trebao uspostaviti viši standard u obnašanju funkcija – kazao je Miošić.

Još jednom je ponovio kako lista kojoj je nositelj neće postizborno koalirati s nijednom opcijom.
– To je čvrsta odluka. Koalicija je davanje bianco mjenice, ali ne vidimo kome bismo je mogli dati. To ne znači da s nikim nećemo surađivati. U poziciji smo da možemo surađivati sa svima u Vijeću. Uistinu želimo surađivati sa svim opcijama, ako imaju prijedlog koji je na tragu javnog interesa ili što će pridonijeti postizanju ciljeva za koje se zalažemo – istaknuo je Miošić, dodajući kako lista u drugom krugu izbora za gradonačelnika neće podržati nijednog od dva kandidata, ali je i pozvao građane da na izbore svakako iziđu i iskoriste svoje demokratsko pravo.

– Pozivamo oba kandidata, kao i nositelje lista koje su ušle u Gradsko vijeće, da u otvorenon i javnom komunikaciji s nama i građanima predoče svoje stavove o tri cilja liste – zaključio je Miošić.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist