Politika

‘ZAISKRILO’ OKO GOLFA NA SRĐU Vijećnici usvojili Prostorni plan županije

'ZAISKRILO' OKO GOLFA NA SRĐU Vijećnici usvojili Prostorni plan županije

S 22 glasa za, 10 protiv te jednim suzdržanim usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije. Župan Nikola Dobroslavić prethodno je pojasnio koju je sve proceduru Prostorni plan prošao te istaknuo kako je ovo kraj jednog dugog i odgovornog posla.

-Prijedlog plana prošao je svu zakonsku proceduru. Formalno je besprijekoran i dobio je sve potrebne suglasnosti. Uvažio je sve što je mogao uvažiti od strategija na državnoj razini, a ispoštovao je sve strateške dokumente Županije i stvorio prostorno-planske pretpostavke za realizaciju projekta uz uvažavanje okoliša i kulturne baštine. Uvažio je i prijedloge svih jedinica lokalne samouprave. Nismo imali slučaja da su jedinice predlagale nešto suprotno od akata državne razine. U slučaju Općine Smokvica koja je bila protiv proširenja obuhvata tamošnjeg kamenoloma, udovoljili smo objema stranama. Prihvatili smo argumente da je potrebno proširiti područje, ali i dali investotoru nalog da ugradi uređaj za otprašivanje. Prijedlog prostornog plana Županije uvažio je i stavove građana. Po prvi put je izrađena i strateška procjena utjecaja na okoliš. Osigurali smo turistički razvoj, turističke zone, slijedom tri izrađene studije i vodeći se inicijativama jedinica lokalne samouprave. Broj kreveta neznatno je povećan, neke su zone ukinute, a druge pak omogućene pa je količina hektara ostala na istoj razini. Proširili smo zone luka nautičkog turizma, uvrstili dvije turističke zone T3 na ušću Neretve, osigurali preporuke za plan protiv zaslanjenja vode u Neretvi, dvije varijante trase ceste prema Osojniku, zadržali smo i prilagodili rješenja za devet luka i dvije ribarske luke, stvorili mogućnost vezova za školjkare u Malostonskom zaljevu, riješili zemljište za vinograde na šumskom zemljištu. Isključili smo iz plana HE Ombla, nismo prihvatili inciijativu mogućnosti za istraživanje nafte u akvatoriju Županije. Imali smo inicijative da se HE Ombla ostavi, ali odredili smo da to nećemo napraviti. Što se tiče prijepora oko golfa na Srđu, zadržali smo obuhvat od 310 hektara. Svjesni smo protivljenja i razumijemo ih, ali u ovoj fazi nije moguće dručije postupiti. Prijedlog je realan i dobar te najbolje što možemo u ovom trenutku postići – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb pojasnila je kako je obuhvat Prostornog plana područje cijele županije. Podsjetila je kako su održane tri javne rasprave, da je Plan usvojio 504 primjedbe, dok njih 362 nije usvojeno. Vijećnik Marko Giljača istaknuo je kako mu je žao što je veliki posao Zavoda ‘zatrovan s nekoliko političkih projekata koji su izvan pameti i zakona te su čista manipulacija javnosti i vijećnicima’.

-Župan je rekao da je obuhvat Planom zadržan, što nije istina. Nikada do sada nije ova skupština izglasala plan u kojem se navodi obuhvat od 310 hektara. 2006. je to donio tadašnji vladin povjerenik Bosnić, a 2014. je to ukinuto. Prihvaćanjem ovog Prijedloga Plana glasat ćemo za 20 tisuća kreveta na Srđu što će biti izravna konkurencija svim iznajmljivačima i hotelijerima u gradu. Zašto župan podržava golfere, a ne građane koji su rekli ne projektu? Vijećnici su stavljeni pred čin da podrže grozomoran projekt – rekao je vijećnik Giljača.

MOST – ov Pero Jerković naglasio je kako vijećnici ovog kluba neće podržati izmjene i dopune Plana i to zbog obuhvata na Srđu i trase vijadukta brze ceste preko izvorišta Omble. Njegov kolega Marko Mišo Mujan rekao je kako je trasa brze ceste kroz Rijeku dubrovačku pitanje identiteta, a pozivajući se na nekadašnje dosege Dubrovačke Republike na tom području.

-Pred razvojem ne smijemo pasti šaptom demokratskim. Brza cesta s vijaduktom prelazi preko izvora Omble koja je krvotok grada. To je bogastvo veće od svih škuda i dukata. Svi vrhunski stručnjaci koji su sudjelovali u ovoj studiji, njih preko 30, priznali su pogrešku kada su ostavili jedinu soluciju ovog vijadukta. Pošteno su pregazili preko sebe otvorivši ponovnu javnu raspravu i otvorivši novu trasu ceste na Most dr. Franja Tuđmana. Očito nije pitanje samo brzine nego i tranzita. Neki naši politički kružoci nisu se lako predavali ni pred činjenicom da prva varijanta gazi 12 izvora pitke vode, a na novoj trasi nema nijednog izvora ni potoka. Svi stanovnci shvatili su da je vrijeme borbe. Putite nas da živimo svoj na svome – rekao je Mujan.

Nakon što je Stipo Gabrić Jambo istaknuo kako će glasati za Prostorni plan samo zato što je vijećnik Nikola Grmoja protiv, Grmoja mu je uzvratio kako ne razumije kako je sada na strani onih koje je do sada prozivao.

-Vi ste na uzici. Oslobođeni ste u jednoj aferi, a možda baš zato da dignete rukicu za Prostorni plan – odgovorio mu je Grmoja, a Jambo mu je na to poručio kako će mu donijeti knjigu bontona jer ga ‘očito nitko tome nije učio’.

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist