Natrag
20.4.2019 02:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

ZADNJI OVOGODIŠNJI KONCERT U DVORU Vedri hommage baroku!

24.8.2014 @ 10:24 Dulist Kultura
6;6

Podijelite:

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem talijanskog dirigenta Nicole Giulianija, fagotist Matija Novaković i pijanistica Diana Brekalo nastupili su sinoć, 23. kolovoza u atriju Kneževa dvora i izveli djela Gian Francesca Malipiera, Milka Kelemena i Alfreda Caselle.

Program sastavljen od suvremenijih skladbi koje su svojevrsni hommage majstorima baroka ispunio je Dvor vedrim melodijama i raspoložio publiku. Izvedena je Vivaldiana talijanskog skladatelja Gian Francesca Malipiera, nastala 1952. godine, koja se sastoji od odlomaka iz šest različitih Vivaldijevih koncerata, a odlikuju je uspjela kombinacija vedrog zvuka Vivaldijeve glazbe te maštovita moderna orkestracija. Još je jedno ime koje je uz Malipiera zaslužno za oživljavanje zanimanja za Vivaldijeva djela u 20. stoljeću, talijanski skladatelj Alfredo Casella, a njegovu Scarlattianu s orkestrom je izvela sjajno pripremljena pijanistica Diana Brekalo. Skladba predstavlja obilje prepoznatljivih melodija i tema talijanskog baroknog majstora Domenica Scarlattija kako i sam naziv sugerira, a pruža svjež pogled na glazbu osamnaestog stoljeća iz perspektive dvadesetog stoljeća. U središnjem dijelu programa, između djela dva talijanska autora, izvedeno je djelo možda najvećeg živućeg skladatelja hrvatske avangardne glazbe, Milka Kelemena, a njegov Koncert za fagot i gudače, nastao 1956. izveo je Matija Novaković s gudačkim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra. I to je skladba vedrog karaktera s nešto narodnog melosa, koja se savršeno uklopila u ostatak programa.

Fagotist Matija Novaković i pijanistica Diana Brekalo pokazali su fantastičnu pripremljenost, a i ovaj nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Igrama s gostima solistima i dirigentom pokazao se kao prava glazbena poslastica koja je privukla brojnu publiku u atrij Kneževa dvora.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana