Politika

Za tri godine definitivno izlazimo iz krize?

Za tri godine definitivno izlazimo iz krize?

Hrvatska je, istaknuo je premijer Zoran Milanović u Saboru, godinama živjela iznad svojih mogućnosti, do kraja ove godine javni dug narast će na 195 milijardi kuna, a servisiranje tog duga najveći je uteg u naporima da se čim prije izađe iz krize.

 Snažan kreditni pritisak izaziva novo nepovoljno zaduživanje za pokrivanje proračunskog deficita, izjavio je Milanović, prenosi Poslovni Puls.

Premijer je podsjetio da su u 2014. planirani proračunski rashodi u visini 130 milijardi i 500 milijuna kuna, a rashodi 113 milijardi i 100 milijuna kuna, proračunski deficit bit će veći od 17 milijardi kuna. To je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu na ovu godinu, što će biti deficit od pet posto BDP-a.

Smanjivanje javnog duga i proračunskog deficita Milanović označava preduvjetom ozbiljnog rasta hrvatskog gospodarstva, ne samo obvezom prema EU. Pobrojao je mjere koje vlada kani poduzeti te zaključio kako to daje za pravo da se u iduće tri godine s pravom očekuje definitivni izlazak iz krize, uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a. Drugim riječima, u iduće dvije ili tri godine, hrvatska ekonomija stajat će na puno zdravijim temeljima, najavio je premijer.

Milanović je naglasio je da neće doći u pitanje razina socijalnih prava najugroženijih kategorija stanovništva, isplata radničkih mirovina, održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Uz sveobuhvatne reforme u zdravstvenom, mirovinskom, obrazovnom i socijalnom sustavu te u sustavnu državne uprave, reformama u 2014 i 2015. reorganizirat će se ustroj državnih institucija na terenu, a Hrvatsku očekuje i ozbiljna reforma pravosudne mreže, najavio je Milanović.
Premijer je zastupnike pozvao da podrže proračun ne zato što to, kako kaže, nalaže demokratska procedura nego zato što vjeruje da je politika koju vlada vodi odgovorna i do kraja prožeta sviješću o nužnosti poduzimanja mjera koje će funkcioniranje hrvatske države i društva konačno uskladiti s našim mogućnostima i potrebama.

U povijesti Hrvatskog sabora najkraće obrazloženje hrvatskog proračuna, a nikad ozbiljnija situacija, kazao je Ivan Šuker. Nikad pred ovaj sabor nije došao ovako kukavički prijedlog proračuna, poručio je premijeru HDZ-ov Domagoj Milošević.

Premijer je najavio i konsolidaciju javnih financija koja, istaknuo je, podrazumijeva i privatizaciju dijela državne imovine koja nije strateškog karaktera.
Pa kako jedina državna banka (HPB) nije od nacionalnog interesa, upitao ga je laburist Branko Vukšić, spočitnuvši premijeru da mu je sve što nije po njegovom ekonomskom ukusu dječja igra. Vaša muška ozbiljna igra ne daje rezultate, rekao je Vukšić premijeru.

Javnost neće profitirati od nadmetanja brojkama koje iznose HDZ-ovci, uzvratio je premijer te im poručio da naprave alternativni proračun. Recite koje dugove trebamo vratiti a koje ne. To čak ni za vašu stranku koja je u dvije godine podnijela tri zakonska prijedloga neće biti teško, odgovorio je Milanović HDZ-ovu Branku Bačiću, koji je Vladi zamjerio nedostatak strategije u prometnom povezivanju izolirane Dubrovačko-neretvanske županije.

Premijer se nasmijao dok ga je HDZ-ov Josip Borić optuživao da ne pruža dovoljan otpor Europskoj komisiji i proceduri prekomjernog deficita. Postoji točka u kojoj demagogija prelazi u skeč u najboljoj maniri BBC-a, a vi ste napravili skeč, rekao je Milanović HDZ-ovu zastupniku.

Puno ljudi u Hrvatskoj zarađuje ispod pet i pol tisuća kuna mjesečno, uzvratio je premijer Milanović na prozivke HDZ-ovih zastupnika zbog najave da Vlada kani smanjiti mirovine koje se isplaćuju po posebnim propisima, a više su od pet tisuća kuna. Da ste se tome protivili dok ste bili na vlasti, to bih uvažio, ali ovako je to čisti populizam, rekao je premijer HDZ-ovu Josipu Đakiću nezadovoljnom što će se ta mjera ticati i dijela hrvatskih branitelja, udovica, stradalnika.

Premijer je najavio da će Vlada, za sada, odustati od uvođenja poreza na imovinu, jer se koalicijski partneri u Vladi ne mogu oko toga dogovoriti.
 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist