Kultura

ZA KRAJ JESENJEG GLAZBENOG MOSKARA Stiže omiljen gost – Sinkovsky!

Jesenji glazbeni moskar, ciklus Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji je započeo 27. rujna, dubrovačkoj će publici za kraj dati dva koncerta s omiljenim gostom, Dmitryjem Sinkovskim.

Večeras će Sinkovsky nastupiti s Gudačkim sastavom DSO-a u Vivaldijevom baroknom remek-djelu Četiri godišnja doba, a u petak 12. listopada s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem južnokorejskog dirigenta TaeJung Leeja u Beethovenovom Koncertu za violinu i orkestar u D duru. Koncerti započinju u 21 sat, a održavaju se u atriju Kneževa dvora.

Karizmatični i atipični glazbenik, Dmitry Sinkovsky izražava svoju umjetnost kroz rijetku kombinaciju triju različitih aspekata: kao violinist, kao dirigent i kao kontratenor. Dmitry Sinkovsky pripremljen je za međunarodnu karijeru na Moskovskom konzervatoriju gdje je studirao violinu s Aleksandrom Kirovom, i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u Hrvatskoj gdje je studirao dirigiranje s Tomislavom Fačinijem. Dobio je bezbrojne nagrade na glavnim natjecanjima, od Premio Bonporti u Italiji do Bach natjecanja u Leipzigu, Musica Antiqua natjecanja u Brugesu (prva nagrada, nagrada publike i nagrada kritičara, 2008.), Weichleinovu nagradu na Biberovom natjecanju u Austriji 2009. godine za “izvanredno tumačenje Biberovih Sonata” i prvu nagradu na Telemannovom natjecanju u Magdeburgu (2011.). Kritičari i publika podjednako hvale njegovu sposobnost “sviranja iz srca”, dok s lakoćom interpretira nevjerojatno zahtjevnu glazbu. Premda puno vremena posvećuje baroknom repertoaru i naglašava ga u svojoj karijeri, Dmitry održava svoj profil i kao klasični violinist koji izvodi veliki raspon glazbe napisan za ovaj instrument i ruši granice između baroknog i modernog svijeta.

Dirigenta TaeJung Leeja dubrovačka publika je imala priliku susresti već ranije ove godine, a mnogobrojna publika zapamtila ga je upravo na njegovom posljednjem koncertu u Gradu, kada je ravnao koncertom na kojem je nastupila uspješna hrvatska pijanistica Martina Filjak. TaeJung Lee rođen je u Seulu. Nakon završene srednje glazbene škole studira orkestralno dirigiranje na Korejskom nacionalnom umjetničkom sveučilištu. U Beč dolazi 2005. godine i diplomira na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču kod Uroša Lajovica. Poslijediplomski studij završio je na istom Sveučilištu kod Fabia Luisia, Bertranda de Billyja i Uroša Lajovica. TaeJung Lee ima reputaciju inspirativnog, talentiranog mladog glazbenika.

Večerašnju izvedbu naracijom će pratiti Mark Thomas koji će publiku provesti kroz godišnja doba.

Pročitajte još

VIDEO/FESTIVAL SENTIMENTO Dubrovčani uživali u evergreenima uz ‘Tri tenora’ i DSO

Dulist

DESETO UMJETEONSTVO NA PORPORELI Školarci i Convivo oduševili publiku

Dulist.hr

TRI MJESECA DJEČJEG TRUDA Otvorena izložba polaznika Likovne radionice

Dulist.hr