Natrag
23.3.2019 22:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

Za čast, dužnost, slobodu i domoljublje

15.12.2011 @ 12:48 Ana Prohaska Zanimljivosti
14;14

Podijelite:

Smiljka Kačić-Rudeč, Pero Arseti i Đuro Kolić dobitnici su medalja „Ruđer Bošković“ Društva prijatelja dubrovačke starine.

Smiljka Kačić – Rudeč, profesorica je engleskog jezika, članica osnivačkog odbora Društva prijatelja dubrovačke starine 1952. i prva tajnica društva, kapetan duge plovidbe Pero Arseti, dugogodišnji je član društva, Izvršnog odbora, Predsjedništva i Malog vijeća tijekom više desetljeća, a u nekoliko mandata obnašao je i dužnost predsjednika društva u više navrata.
Pokojni Đuro Kolić, diplomirani pravnik, također je bio dugogodišnji član društva, Izvršnog odbora i Malog vijeća u više mandata, a inicijator je i izdavanja medalja zaslužnim domoljubima iz dubrovačke prošlosti kao i predlagač promjene naziva Predsjedništva u Malo vijeće, kako bi se očuvao naziv iz dubrovačke starine.

-Čestitam njima i njihovim obiteljima koje su se istakle na gospodarskom, kulturnom, prosvjetnom i športskom polju, posebno naglašavajući njihov doprinos općem dobru Dubrovnika i Hrvatske. Izborom dobitnika medalje „Ruđer Bošković“ htjeli smo naglasiti da Društvo ne zaboravlja svoje utemeljitelje i vrijedne radnike koji su se dokazali radeći dobrovoljno za opće dobro u duhu gesla na reversu medalje koji glasi: ČAST, DUŽNOST, SLOBODA, DOMOLJUBLJE- istaknuo je uz ostalo predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Hrvoje Macan, koji je uručio medalje zaslužnim članovima društva. nagrađenima.

Društvo prijatelja dubrovačke starine jutros je postavilo i lovorov vijenac na rodnu kuću Ruđera Boškovića u ulici unutar povijesne jezgre koja nosi ime tog velikog znanstvenika.
-Društvo je kroz cijelu ovu godinu obilježavalo 300. obljetnicu rođenja Ruđera Boškovića, pa je 18. travnja zavičajnom klubu „Ruđer Bošković“ iz Orahova dola doniralo 35.000 kuna za troškove izrade i  postavljanja poprsja u Orahovu dolu. Potom je 16. svibnja društvo platilo tiskanje 300 komada plakata „Portret Ruđer Boškovića“ koje je izradio akademski slikar gospar Ivo Grbić. Zatim je 6. lipnja na poticaj administrativnog tajnika Iva Romića odlučeno da ćemo postaviti lovor vijenac istog dana kada ćemo i dodijeliti medalje Ruđera Boškovića trojici dobitnika.

1. kolovoza određeno je da se akademskom kiparu Damiru Mataušiću isplati honorar od 15.000 kuna, a ljevaonici umjetnina iznos od 77.293 kune za kreiranje i kovanje medalje „Ruđer Bošković“, 90 komada – istaknuo je tijekom postavljanja vijenca predsjednik društva Hrvoje Macan, dodavši kako Ruđer Bošković, posebno u ovim kriznim vremenima, treba biti uzor naraštajima novim hrvatskim znanstvenicima. 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana