Kultura

‘YOUR BLACK HORIZON’ Umjetnički paviljon na Lopudu ponovno otvara svoja vrata

'YOUR BLACK HORIZON' Umjetnički paviljon na Lopudu ponovno otvara svoja vrata

Od petka 18. svibnja za javnost se otvara umjetnički paviljon ‘Your Black Horizon’ na otoku Lopudu autora Olafura Eliassona i Daida Adjayea.

Svjetski poznati umjetnici predstavili su ovu jedinstvenu arhitektonsko-svjetlosnu instalaciju na venecijskom bijenalu 2005. godine, a od 2007. Zaklada za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary trajno ju je postavila na otok Lopud te ju poklonila Lopuđanima i posjetiteljima Lopuda.

Umjetnik Olafur Eliasson i arhitekt David Adjaye kreirali su instalaciju osmišljenu kao okoliš u kojem se umjetnost i arhitektura od samog početka sagledaju kao jedno, kao ‘recipročna jednadžba’ te ju posebno podesili za specifične svjetlosne uvjete na Lopudu.

Svjetlo mijenja boju kroz ciklički spektar jednog dana – od izlaska do zalaska sunca, utiskujući crtu horizonta u stražnji dio mrežnice oka posjetitelja i aktivirajući njihovo sjećanje na prirodan horizont.

Paviljon se nalazi u sklopu brižno čuvanih i održavanih vrtova predjela Šiškovo, u samom središtu naselja Lopud, a kao i dosadašnjih godina posjećivanje i obilazak bit će u potpunosti besplatno svakog dana od 10 do 19 sati.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist