Natrag
21.2.2019 05:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vuličević podržava objavu liste, uz nadopune

3.8.2012 @ 10:29 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Strukovna grupa graditeljstva HGK – Županijske komore Dubrovnik na čelu s predsjednikom Tomislavom Vuličevićem osvrnula se na objavu liste poreznih dužnika.

– Podržavamo javnu objavu lista poreznih dužnika u Republici Hrvatskoj, ali smatramo da je potrebno napraviti bitne nadopune koje bi listu učinile objektivnom.

Javnost bi svakako trebala dobiti na uvid: dospjele obveze države, državnih institucija i javnih poduzeća prema gospodarstvenicima s liste; pravomoćnost poreznog dugovanja, odnosno da li su navedeni iznosi na listi u cijelom iznosu pravomoćni; iznos utuženih potraživanja tvrtki s liste na trgovačkim sudovima koji se više godina rješavaju a temeljem kojih su nastale porezne obaveze, te iznos ukupno plaćenih poreznih obaveza u posljednjih 5 godina za svakog subjekta sa liste – smatra Vuličević.

Nadalje ističe kako rješenje smanjenja poreznih dugovanja dugoročno vidi u hitnoj dozvoli mogućnosti kompenziranja međusobnih obaveza od strane države prema gospodarstvenicima s dospjelim poreznim obavezama gospodarstvenika prema državi.

Jednako tako smatra kako treba promijeniti sustav obračuna PDV-a na način da se isti obračunava i plaća tek po naplaćenom računu, a trebalo bi pojednostavniti i sustav zapošljavanja i otpuštanja radnika kako bi se smanjio teret poreznih obaveza gospodarstvenika u trenutcima kada nema dovoljno posla.

– Smatramo da bi ovako nadopunjena lista poreznih dužnika trebala biti kontinuirano javno dostupna i dnevno ažurirana na stranicama Ministarstva financija. Time bi se javnosti omogućio svakodnevan objektivan uvid u stanje duga poreznih obveznika – mišljenja je Tomislav Vuličević.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana