Aktualno

VRIJEME DO KRAJA TJEDNA Kad će se ‘otopiti’ minusi?

VRIJEME DO KRAJA TJEDNA Kad će se 'otopiti' minusi?

Zima se nastavlja – sažeta je prognoza za tjedan pred nama.

No, srećom, hladnoća kakvu smo imali krajem prošlog tjedna (uglavnom) se neće ponoviti, pišu iz Crometea. Ipak, hladne noći pratit će nas do četvrtka, a onda nastupa promjena vremena sa sjeverozapada koja donosi porast temperature uz kišu i snijeg.
-Najtoplije će biti u petak kada će u većini predjela obale i otoka, uz određene izuzetke, padati kiša i puhati jugo. Vikend donosi novo manje zahlađenje, a nedjelja i novu sredozemnu ciklonu s kojom bismo mogli otvoriti novo zimsko poglavlje ovog siječnja – ističu s portala Crometeo, a prognozu za Jadran do kraja tjedna pročitajte u nastavku.
Usrijedu će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. U Dalmaciji djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Osobito će u prvom dijelu dana na otocima i južnije od Makarske biti promjenjive naoblake s kojom će ponegdje biti slabog snijega ili susnježice. Ponegdje se na spomenutom području ne može posve isključiti mogućnost stvaranja tanjeg snježnog pokrivača, osobito na dijelovima Pelješca. Popodne postupno razvedravanje i u Dalmaciji. Puhat će umjereno do pojačana bura, još ujutro podno Velebita jaka i olujna. Vjetar će danju slabiti i popodne okretati na umjerenu tramontanu koja navečer na moru Dalmacije može biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -11 do -5°C, uz obalu i na otocima od -4 do 2°C. Najviše dnevne temperature od 1 do 6°C, u zaobalju ponegdje malo ispod nule.
Četvrtak će početi pretežno sunčano, ali će tijekom dana doći do postupnog porasta naoblake. Oborine će prvo početi na sjevernom Jadranu, a navečer će ih biti i u većem dijelu Dalmacije. Prvi val oborina koji stigne, osim kiše, može biti u obliku snijeg ai susnježice, no s odmicanjem dana snježna granica će se sve više dizati. Noću će još puhati slab sjeverozapadnjak, a od jutra će na sjevernom Jadranu zapuhati slab lebić koji će prema večeri jačati. U Dalmaciji slabo, zatim umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -2°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C. Najviše dnevne temperature od 4 do 9°C, u zaobalju ponegdje malo niže.

U petak na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će padati kiše, osobito u južnim krajevnima regije. Prije večernjeg razvedravanja ponegdje će se snijeg spustiti i u niže predjele. U Dalmaciji pretežno oblačno s kišom, ponegdje može i i zagrmiti. Snijeg samo u višem gorju. Krajem dana doći će do spuštanja snježne granice. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić. Popodne će prvo na moru sjevernog Jadrana zapuhati umjerena do pojačana tramontana, do večeri će se proširiti na veći dio Jadrana. Jutro osjetno toplije u odnosu na prethodne dane, a najviše dnevne temperature od 6 do 12°C, ponegdje u zaobalju malo niže. Navečer hladnije.

U subotu Dalmaciji pretežno, na sjevernom Jadranu djelomično sunčano. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura i tramontana. Ujutro i navečer ponovno malo hladnije. Najviše dnevne temperature zraka od 5 do 10°C, u zaobalju malo niže.

U nedjelju novo jače naoblačenje s kišom i snijegom. Na sjevernom Jadranu će jačati bura, u Dalmaciji levant i jugo. Bit će prohladno.
Prema aktualnim prognostičkim materijalima, ciklona koja stiže u nedjelju mogla bi potrajati nekoliko dana i donijeti kišu i snijeg. Postoji mogućnost da snijega bude uz obalu, a ne samo u Zagori, no kako se radi o dalekom prognoziranom razdoblju, više će se zati do petka kada možete pročitati našu novu prognozu vremena.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist