Natrag
21.4.2019 00:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

VRIJEDNO BLAGO ‘Zavirite’ u katalog starih fotografija i razglednica Pomorskog muzeja

8.4.2019 @ 21:45 Dulist Kultura
5;5

Podijelite:

‘Stare fotografije i razglednice iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku’ autorice Ljerke Dunatov novo je izdanje kataloga zbirki Dubrovačkih muzeja dostupno u muzejskim prodavaonicama Dubrovačkih muzeja u Kneževu dvoru i Pomorskom muzeju.

Uz osnovne podatke o Zbirci, čiji je tek manji dio izložen u stalnom postavu Pomorskoga muzeja, autorica piše i o Dubrovniku kao važnom središtu hrvatske fotografije, starim razglednicama u Dubrovniku te na kraju donosi katalog od 188 fotografija i razglednica. Zbirka starih fotografija i razglednica obuhvaća razdoblje druge polovine 19. i ranog 20. stoljeća, a sadržajem je mahom vezana uz dubrovačku pomorsku tematiku. Osim mnogobrojnih portreta dubrovačkih pomoraca, veduta dubrovačkih luka i brodova, zbirka sadrži i prikaze stranih luka.

Fond zbirke sačinjava veći broj fotografija Tomasa Burata, Silvina Maškarića, Pietra Kurajice, Antuna Miletića i Antonia Jellasce, a zastupljeni su i mnogi drugi domaći i strani fotografi. Znatan broj fotografija pripada tzv. dizderijevskom formatu koji je bio jako popularan 60-ih i 70-ih godina 19. stoljeća jer je, zbog svoje veličine (6 x 9 cm), bitno smanjio cijenu fotografske usluge.

– Riječ je o građi povijesne i dokumentarne vrijednosti koja predstavlja nezanemarljiv izvor u proučavanju prošlosti dubrovačkog brodarstva, mahom razdoblja njegova parobrodarstva. Ona ujedno svjedoči o važnosti koje je pomorstvo imalo za Dubrovnik, govori o njegovoj utkanosti u svakodnevni život grada te u konačnici prinosi boljem poznavanju velike pomorske tradicije Dubrovnika i njegovoga kraja – objasnila je autorica Dunatov.

Zbirka je 2014. zaštićena kao kulturno dobro upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana