DuList INHrvatska

VRIJEDAN PROJEKT ZADRUGE ‘MIR’ Izrađivat će autohtone suvenire od drva!

VRIJEDAN PROJEKT ZADRUGE 'MIR' Izrađivat će autohtone suvenire od drva!

Braniteljska zadruga ‘Mir’ predstavila se u srijedu ujutro u svojim prostorijima u zgradi ‘ex Župka’ sa zanimljivim i iznimno vrijednim projektom, a jedva čekamo vidjeti rezultate njihovog rada.

Odlučili su krenuti u izradu predmeta od drveta, autohtonih suvenira.

-Na javnom natječaju Ministarstva odbrane RH naša Zadruga dobila je 85 tisuća kuna, namjenski za kupovinu strojeva za izradu i restauraciju predmeta od drveta. Kupili smo strojeve, te se povezali sa Sveučilištem u Dubrovniku, njihovim restauratorskim odjelom i dr. Margaritom Bego – kazao je predsjednik Zadruge ‘Mir’ i Udruge dragovoljaca HRM, Željko Čizmić. S njim je rad predstavila i prof. Bego.

-Htjeli bismo vam pokazati što smo naumili. Plan je raditi različite suvenire, te razne popravke, ali tu je odgovorna osoba naša profesorica Megi, jer mi ne bismo bez Sveučilišta to mogli napraviti. Kad završimo edukacijski tečaj, moći ćemo raditi sve to – kazao je Čizmić.

-Uz strojeve koje smo kupili, potrebni su i sitni ručni alati, zbog površinske obrade, kako bi oni koji kupuju bili zadovoljni. Koristit ćemo prirodne materijale, a polaznike ćemo učiti kroz početnu edukaciju restaruracije – kazala je Bego, dodavši kako se nada lijepoj suradnji.

Edukacija uključuje učenje samih tehničkih nacrta za izradu predmeta, spajanje predmeta, finalnu obradu… A namjera je uključiti što veći broj članova, nekadašnjih branitelja, ali i svih zainteresiranih u ovaj projekt.

A što ćemo moći vidjeti, kupiti, pokloniti nekome…?

– Za početak, ponudit će male kutije, u koje će umetati furnire drugih vrsta drveta, potom tu su podmetači za čaše, te će sa strojem-kopirkom pokušati napraviti Svetoga Vlaha na neki drugi način – kazali su nam iz Zadruge.

-S kopirkom se može izrađivati bilo koja zamišljena slika, a taj stroj će ju prenijeti na drvo. Također, izrađivat ćemo i knjižice poznatih Dubrovčana, pa bi na tim ‘slikicama’ i napisali par rečenica o toj osobi i zašto je ona značajna za Dubrovnik, odnosno što je Dubrovniku ostavila – zaključila je Bego.

MNJ

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist