Natrag
19.2.2019 16:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vratili se gradski stražari!

25.7.2012 @ 23:23 Baldo Marunčić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

U maršu praćenom bubnjanjem nakon više od godinu dana krenuli su dubrovački gradski stražari na svoja stražarska mjesta – vrata od Ploča i vrata od Pila.

Od danas,svakog dana,  u večernjim satima od 19.30 do 21.30 do konca ljeta mladići s helebardama „čuvat“ će glavne gradske ulaze  te naravno pri smjeni straže u mimohodu prolaziti Stradunom.
 
Oduševljenje prepunog Straduna izazvali su i danas, a pozdravljali su ih inozemni gosti ali i stanovnici Dubrovnika.
 
Podsjetimo se, Dubrovnik je svoju gradsku stražu kao turističku atrakciju uveo 2005. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj slijedeći trendove s početka ovog stoljeća koji su zagovarali oživljavanja povijesnih gradskih jezgri, muzejskih institucija i ostalih kulturnih znamenitosti.
 
Nakon Dubrovnika svoju povijesnu  „Kravat pukovniju“ napravio je Zagreb, Split je oživio gladijatore, Šibenik je dobio gradsku stražu. Obuku dubrovačkih gradskih stražara vršila je Povijesna udruga „Ragvseum“, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća bila je priznata kazališna kostimografkinja Danica Dedijer.
 
Govoreći o povijesnim činjenicama napomenimo da je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima , koji su stražarili ispred vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije.
 
Također, kao utvrđeni grad, Dubrovnik je u stoljećima svoje povijesti morao imati stražu koja je budno pratila zbivanja izvan zidina i upozoravala na potencijalne napadače koje spominje Lukša Beritić u svojoj knjizi  „Dubrovački miri“ kao dubrovačku stražu koja je marširala gradom.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana