Aktualno

Vozači, oprezno za blagdane!

Vozači, oprezno za blagdane!

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, koji su pred nama očekuje se pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske.

Također se očekuje i povećan broj stranih državljana koji su odabrali Hrvatsku kao svoju novogodišnju destinaciju. Tijekom blagdana očekuju se gužve u prometu i zastoji pa policija moli vozače za strpljenje. Najveća gužva se očekuje 24., 27. i 31. prosinca 2015. godine te 1., 2., 3., 8., 9. i 10. siječnja 2016. godine, a velike gužve se očekuju i u blizini trgovačkih centara.

Policija će tijekom ovog vremenskog razdoblja obavljati pojačan nadzor prometa te će ga, po potrebi, fizički reguliratikako bi čim prije osigurali bolju protočnost, javljaju iz MUP-a. Također savjetuju građane da na putovanja krenu pravovremeno i pritom poštuju prometne propise i budu strpljivi, a sve kako ne bi ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu. Prilagodite brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima (magla, kiša, snijeg), stanju kolnika (mokar, klizav, prekriven snijegom i dr.), a posebice gustoći prometa, odnosno smanje brzinu kretanja svog vozila i ujedno povećaju razmak između svog i vozila ispred sebe.

Ne ulazite u rizična pretjecanja, ne pretječite kolone vozila, kao niti vozila koja propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima. Jednako tako obratite pozornost na pješake, čiji broj će predstojećih dana biti znatno veći nego inače i poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. Nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljajte vozilima, već dato prepustite osobi koja ima važeću vozačku dozvolu i nije konzumirala alkohol. Propisno parkirajte vozilo, kako bi se izbjeglo otežano odvijanje normalnog prometa. Za pješake i bicikliste svajetuje se da za kretanje obavezno koriste obilježene pješačke prijelaze i nogostupe, odnosno biciklističke staze i trake, dok pješaci i biciklisti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, odnosno izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.
– Svim sudionicima u prometu želimo mirne i sretne blagdane uz poruku: Oprezno i sigurno u prometu! – poručuju iz MUP-a.

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist