Urednički izborVaše vijesti

VOLITE LI IZAZOVE? Probajte ‘uhvatiti’ djelatnike carine na radnom mjestu!

VOLITE LI IZAZOVE? Probajte 'uhvatiti' djelatnike carine na radnom mjestu!
cof

Jedan Dubrovčanin (podaci poznati redakciji) odlučio je podijeliti s nama ‘zanimljivo’ iskustvo koje je ovih dana doživio u Carinskom uredu u Dubrovniku. Naime, kako je istaknuo, paket koji je naručio zaustavljen je na Carini (jer njegova vrijednost prelazi 100 eura) te je dobio obavijest da Carinskom uredu treba dostaviti EORI broj kako bi dobio svoj paket.

-Budući da se svaki dan koji moj paket stoji na carini naplaćuje, odlučio sam taj proces ubrzati. Nisam ni vješt u administrativnim poslovima i nisam ni 100 posto siguran jesam li točno ispunio sve podatke na obrascu kojeg sam skinuo sa stranica ministarstva pa sam računao da bi bilo najbolje poći na carinu i tamo ga ispuniti. Također, umjesto da ga zatražim online i čekam 4 do 8 dana, ideja da pođem do carinskog ureda i i predam osobno zahtjev za dodjelom EORI broja činila se idealnom – istaknuo je ovaj sugrađanin te dodao kako je dovoljno reći da situacija ‘nije bila baš bajna’.

-Prvog dana došao sam do ureda carine u 15 sati. Na vratima je jasno istaknuto kako je radno vrijeme ureda od 7.30 do 15.30. Baš kad sam došao, vrata su bila zaključana i uredi nisu radili. Kažem sam sebi ‘nema veze, doći ću sutra ujutro’. Ne bilo mi teško, odlučim se doći sutradan do ureda u 8 sati ujutro, računajući kako me ionako nitko ne bi primio u 7 i pol kada tek otvaraju. Srećom vrata su ovog puta bila otvorena i uredi su ‘radili’. Zašto navodnici? Zato što su me dočekali prazni rastvoreni uredi. Dakle, niti jednog zaposlenika na vidiku. Prošetao sam se otvorenim uredima, vikao, zviždao, pozdravljao s ‘Dobro jutro’ – uzalud. U mojih pola sata čekanja nitko se nije pojavio pa makar da mi kaže da se stišam. Nikog nije bilo ni na prvom ni na drugom katu (područni ured Split). Mogao sam slobodno šetati kroz urede, pristupiti računalima i slično i nitko me ne bi zaustavio. Zanimljivo je kako jedan državni ured zatvara pola sata ranije, a sat vremena unutar radnog vremena na radnom mjestu nema niti jednog zaposlenika. Kako je ovo bio petak, a ja nemam cijelo jutro koje mogu potrošiti čekajući da se netko pojavi, moram pričekati ponedjeljak kako bih predao svoj zahtjev. Mogu ga poslati i online, ali ako nikog nema u uredu da ga zaprimi, pitam se kada ću dobiti taj broj koji od mene traže – pita se ovaj Dubrovčanin.

Ako mu, ističe, to i pođe za rukom te uspije uhvatiti re ‘rijetke životinje’ – državne zaposlenike u ponedjeljak, na broj koju mu imaju dodijeliti opet će čekati 4 do 8 dana kako stoji na stranicama ministarstva.

-Jednostavnom matematikom to bi značilo da će moj paket 10 dana čekati moj EORI broj na carini, a ja ću uredno morati platiti svaki dan čekanja (oko 25 kuna po danu) i te novce mi sigurno neće vratiti ta ista carina na kojoj izgleda nitko ne radi. Napomenuo bih kako ti isti zaposlenici imaju i dnevni odmor od 30 minuta, što znači da puna 2 sata svog radnog vremena su ti ljudi plaćeni, a svoj posao – ne rade. Kako znam da ne rade? Pa nema ih na radnom mjestu, ni na puškomet. U razgovoru s prijateljima saznao sam kako šalteri Carine nikada ne rade te kako je jedini način da se išta napravi taj da uhvatim nekoga ‘tko nije nervozan’ i moljakam da prihvate moj obrazac – zaključio je ovaj sugrađanin.

Foto: Čitatelj

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist