Natrag
23.4.2019 16:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vodovod kupuje zemljište za pročistač!

9.2.2012 @ 12:12 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Dubrovnik bi pročistač za vodu, smješten u Komolcu, mogao dobiti za dvije godine! Preduvjete za to počeo je danas ostvarivati

dubrovački Vodovod kupnjom dijela potrebnog zemljišta u Komolcu, dok je za drugi dio iskazan interes pismom namjere.

Riječ je, naime, o nekretninama GP Dubrovnika u stečaju, koje su danas bile na javnoj dražbi. Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku danas je tako prodavan dio imovine stečajnog dužnika, a među njima bio je i  nekadašnji tesarsko-armirački pogon u Komolcu (TAP), kao dio nekretnina koje su se prodavale zajedno s kamenolomom Mironja.

No, Vodovod Dubrovnik uputio je OTP banci, kao razlučnom vjerovniku, pismo namjere u kojem iskazuje interes za kupnju TAP-a po cijeni od 5,7 milijuna kuna, s tim da bi se kupnja obavila najkasnije do 1. listopada ove godine.

Nakon što je suglasnost iskazao i drugi razlučni vjerovnik, Republika Hrvatska, donesen je zaključak kojim se iz Mironje izdvaja spomenuti pogon u Komolcu. Sud je ovlastio stečajnog upravitelja GP-a Dragana Kneževića za sklapanje ugovora o prodaji neposrednom nagodbom. Potom je održana i dražba za zemljište GP-a u Komolcu, a koje graniči s ovim pogonom, koje je kao jedini ponuditelj za cijenu od 383 820 kuna kupio Vodovod.

– Uređaj za pročišćavanje vode je od strateškog interesa za Dubrovnik i njegove građane, a projekt je vezan uz gradnju Hidroelektrane Ombla, koju HEP ne može niti početi graditi bez da ovaj pročiščivač bude u funkciji  naveo je Brano Negodić, predsjednik Uprave Vodovoda, dodavši kako je u razgovorima s HEP-om oko lokacije prvotno bila planirana izgradnja čak dva tunela dubine 60-ak metara, što bi strašno poskupilo samu izgradnju pročistača.

– Našli smo solomonsko rješenje u prostima nekadašnjeg tesarsko-armiračkog pogona u vlasništvu GP-a u stečaju, koji je kao lokacija gotovo idealan – objasnio je Negodić, dodavši kako je u jednom zapisniku sa sastanka s HEP-om istaknuta obveza Vodovoda za osiguranjem zemljišta. Ovo je, dakle, definitivna lokacija budućeg pročistača vode, a jedino je pitanje hoće li se graditi elektrana ili ne. No, i ukoliko se ne bude gradila, pročistač će biti obveza Grada i Vodovoda uz osiguravanje sredtsva putem fondova EU.

Procjenjuje se da bi dinamika radova, koja ovisi o ishođenju dokumentacije, mogla trajati godinu dana, no Negodić kao inženjer strojarstva „račun s faktorom sigurnosti II“ te bi u tom slučaju sve moralo biti u funkciji za dvije godine.

Na pitanje na koji će način Vodovod osigurati 5,7 milijuna kuna Negodić najprije ističe kako je zatražen rok plaćanja do 1. listopada.

– Zemljište namijenjeno strateškom projektu smatramo kapitalnim ulaganjem, koje se u najgorem slučaju može financirati dugoročnim kreditom, koji bi se vraćao iz naknade za razvoj ako se nikako drukčije ne bude riješilo. Mi smo kreditno sposobni prema svim financijskim pokazateljima, pogotovo u narednim godinama. Ili ćemo morat smanjivati visinu naknade za razvoj, ili ići u nove investicije, a jedna od takvih je i kupovina zemljišta, no nadamo se da ćemo to dobiti od drugih izvora – zaključio je Negodić.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana