Natrag
24.4.2019 06:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vlahušić se zadužuje za dodatnih 19 milijuna!

23.3.2012 @ 19:36 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Gradski vijećnici za osam bi dana trebali raspravljati, ali i usvojiti izmjene i dopune proračuna za ovu godinu, koji je veći od planiranog za skoro 23 milijuna kuna.

Novi proračun iznosit će tako visokih 416 milijuna kuna, što je povećanje za skoro 23 milijuna kuna ili 5,83 posto od usvojene svote. Kako je istaknuto u objašnjenju koje će se naći pred gradskim vijećnicima, analizom novonastalih mogućnosti kreditiranja gradskih projekata, odnosno mogućnošću dobivanja kredita putem HBOR-a, utvrđeno je da je otvorena mogućnost realiziranja većeg iznosa zaduženja od planiranog.

Drugim riječima gradska će se uprava na čelu s gradonačelnikom Vlahušićem zadužiti više nego je planirala krajem prošle godine, kada se donosio gradski budžet za tekuću godinu.

– Proračun 2012. ukupno se povećava za 22.974.500 kuna. Procjena je da će 3.900.00 kuna biti sigurno naplaćeno od Agencije za poticanu stanogradnju. Pomoć za elementarnu nepogodu već je naplaćena u iznosu od 74.500 kuna. Povećanje zaduženja u iznosu od 19 milijuna kuna bit će realizirano putem HBOR-a i uklapa se u kreditno ograničenje zaduživanja.

Iz priloga obrazloženju jasno je vidljivo da iznos ukupne godišnje obveze Grada uključuje: iznose prosječnih godišnjih anuiteta po kreditima, izdanim jamstvima i izdanim suglasnostima te iznosi 28.674.044 kuna. Prosječni godišnji anuitet za dodatno zaduženje iznositi će oko 9.300.000 kuna. To znači da se dodatno zaduženje uklapa u 20% ostvarenih prihoda u prethodnoj godini – napisao je u zaključku nadležni pročelnik za financije Niko Pavlović..

Podjetimo, gradski vijećnici krajem 2011. godine usvojili su proračun za 2012. težak više od 393 milijuna kuna. Tada je podjetimo predloženo kreditno zaduženje od 80 milijuna kuna – 40 milijuna kuna planiralo se utrošiti na projekt Groblja Dubac, 30 milijuna kuna ide za ceste na području Dubrovnika, a 10 milijuna kuna za Lazarete.

Rebalansom se povećanje primitaka predlaže se u iznosu od 19 milijuna kuna, a ono se sastoji od povećanja kredita za Lazarete za 10 milijuna kuna te ukupnog povećanja kreditnih sredstava (9 milijuna kuna) za novoformirani program Cestogradnja-rekonstrukcija.

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana