Natrag
17.2.2019 14:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

VLAHUŠIĆ PORUČIO Jednom izgovorenu riječ ne mogu spriječiti ni rešetke ni zabrane

10.7.2015 @ 22:42 Dulist Grad / Kultura

Podijelite:

Poučeni iskustvom naših predaka trebamo podržati vrhunske stvaralaštvo.

Iako se Republika nije slagala s političkim stajalištima Marina Držića, kritičara državnog uređenja, istinski su poštovali njegova djela, jer dobra ideja, san pretvoren u misao, izgovorenu i napisanu riječ ne može se spriječiti, ni zidinama, ni granicama, ni rešetkama, ni zabranama. Jednom kada izađu na vidjelo nema povratka nazad – rekao je među ostalim dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na svečanom otvaranju 66. Dubrovačkih ljetnih igara.

– Dubrovnik je danas kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Kreativni tim napravio je odličan posao, ali međunarodni ugledni žiri je rekao – trebate biti bolji i otvoreniji, više pokazati europsku dimenziju. Živjeti u Europi znači prihvaćati europske standarde, prestati djelovati i misliti ksenofobno i sa strahom – istaknuo je Vlahušić, koji se spomenuo i Ruđera Boškovića:

– Ruđer Bošković je rekao: Postoji samo jedan zakon sila u prirodi, a materija je građena od temeljnih čestica koje nemaju dimenziju. Temeljne čestice i naša sloboda da ih poređujemo čine razliku između sklada i nereda, mira i rata, umjetnosti i vandalizma, konstruktivnog i destruktivnog, ljubavi i mržnje.
Istaknuo je i kako se Dubrovnik za svoju slobodu morao izboriti kako u 7., 9., 17. pa tako nažalost i na kraju 20. stoljeća ‘prolivenom krvlju naših sugrađana, naših branitelja na čemu smo im vječno zahvalni’.

– I kada promislimo da je prostor slobode obranjen i proširen, ostavljen stvaraocima, umjetnicima, znanstvenicima da ga ispune svojim djelima javljaju se oni koji žele ograničiti, ukinuti, uplašiti slobodu te umjesto mira unijeti strah, rat i razaranje. I zato trebamo razumne i odlučne ljude. Političare, vojnike, diplomate koji trebaju osigurati mir i sigurnost – poručio je okupljenima Vlahušić, proglasivši otvorenim 66. Dubrovačke ljetne igre.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana