Grad

Vlahušić o proračunu: Zadužujemo se još 100 milijuna kuna, ali nisam siguran hoće li proći.

Vlahušić o proračunu: Zadužujemo se još 100 milijuna kuna, ali nisam siguran hoće li proći.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u srijedu u Dubrovniku kako ne zna hoće li proračun za 2017. godinu ‘težak’ 570 milijuna kuna proći izglasavanje u dubrovačkom Gradskom vijeću, a dodao je kako drži da je svaka kuna u proračunu realno planirana.
Vlahušić je na konferenciji za novinare rekao kako vjeruje da je šansa da proračun bude izglasan 50:50.
-Nisam siguran hoće li ga vijećnici izglasati. Otvaramo priču, proračun nije Sveto pismo, usvojili smo dosada bili sve amandmane koji su se mogli napraviti. Što se mene tiče kao kandidata za gradonačelnika, HNS je radio anketu i većina građana ne podržava rušenje proračuna- rekao je Vlahušić te ustvrdio kako su sljedeće godine izbori u svibnju, te kako to znači da se proračun onda može izglasati tek u kolovozu.
– Nitko od nas ne zna što to znači biti bez proračuna osam mjeseci. HDZ-ovom Matu Frankoviću će biti jako teško tražiti potporu da bude gradonačelnik, a ne podržati ovaj proračun – rekao je Vlahušić.
Pročelnica za financije Grada Dubrovnika Anita Burić rekla je kako je ukupni proračun 603 milijuna kuna, no kada se oduzmu proračunski korisnici, glavni dio proračuna Grada je 570 milijuna kuna.
– Kada odbijemo 33 milijuna kuna proračunskih korisnika dođemo do 570 milijuna kuna. Planirali smo novo zaduženje Grada Dubrovnika od 100 milijuna kuna. Od tog iznosa 50 milijuna kuna ide za prometne i infrastrukturne projekte, a Upravni odjel za sport, obrazovanje i socijalnu skrb planira 50 milijuna kuna za projekte iz društvenih djelatnosti. Vrijedi istaknuti 15 milijuna kuna za Dom umirovljenika u Gružu, 20-ak milijuna kuna za dogradnju Područne škole Montovjerna te dogradnju dječjeg vrtića Palčica čija je dogradnja planirana za 11,5 milijuna kuna –  rekla je Burić te dodala kako su projekcije proračuna za 2018. godinu 479 milijuna kuna, a za 2019. godinu 483 milijuna kuna.
Burić je ustvrdila i kako će se groblje Dubac, za koje je već odobreno 40 milijuna kuna kreditnih sredstva financirati iz vlastitih prihoda Grada zbog zakonskih ograničenja.
– Za kreditno zaduženje jedinica lokalne samouprave može dobiti odobrenje samo ako se groblje radi na svom području, a to ovdje nije slučaj. Ne možemo dobiti suglasnost ministarstva financija za ovakvu vrstu investicije i u planu proračuna za 2017. godinu, groblje ćemo financirati iz komunalnog doprinosa u visini od 15 milijuna kuna, a druge projekte koje smo planirali financirati iz komunalnog doprinosa kandidirati za ovaj kredit – rekla je Burić.

Inače, kako je navedeno na današnjoj konferenciji 20 posto proračunskih sredstava predviđeno je za kulturu, 30 posto za socijalu, školstvo i sport. U cestovni projekt obilaznice Montovjerna uložit će se osam milijuna kuna, tri milijuna namijenjeno je za dovršetak ulica Petra Krešimira IV i Frana Supila, dok će u projekt ulice Miljenka Bratoša poći 2.2 milijuna kuna, a na kružni tok u ulici Iva Vojnovića tri milijuna kuna.
U slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. godinu najkasnije do 31. prosinca ove godine, kao i Odluke o privremenom financiranju doći će do prestanka mandata Gradskom vijeći i gradonačelniku. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.
Gradonačelnik Vlahušić u dubrovačkom Gradskom vijeću nema većinu. Njegova lijeva koalicija predvođena HNS-om i SDP-om broji deset vijećnika, HDZ-ova desna koalicija broji osam vijećnika, tri vijećnika ima lista Srđ je Grad, a četiri Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana. Proračun se izglasava većinom svih vijećnika što znači da je za njegovo usvajanje potrebno najmanje 13 ruku.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović