Aktualno

Vlahušić nezakonito upravlja Gradom!

Vlahušić nezakonito upravlja Gradom!

Sve odluke koje je u protekle dvije godine prema svojim zaposlenicima donio gradonačelnik Andro Vlahušić su protuzakonite!

Kako bi zaštitili sebe i svoja ugrožena prava, zbog niza nepravilnosti u spornim odlukama isti ti zaposlenici su Vlahušića prijavili Inspekciji Ministarstva uprave. Riječ je dakle o isplatama plaća, smanjenju ili povećanju iznosa plaće, nagradama, dodacima na plaću, napredovanjima…

Naime, provedenim inspekcijskim nadzorom nad tijelima Grada Dubrovnika Upravna inspekcija Ministarstva uprave utvrdila je kako su svi opći akti kojima se reguliraju odnosi prema zaposlenicima (ustrojstvo gradske uprave, koeficijenti za obračun plaće te unutarnji red) protuzakoniti, a sukladno tome protuzakoniti su i svi pojedinačni akti iz područja službeničkih odnosa.
 
Niz degradiranja
 
Konkretnije, sporne su Odluka te Izmjene i dopune Odluke o ustrojstvu gradske uprave, Odluka o koeficijentima za obračun plaće te Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem redu gradske uprave. U tim gradskim dokumentima Inspekcija je utvrdila niz kršenja Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o općem upravnom postupku.

U općim je aktima inspekcijskim nadzorom, provedenim prema prijavi službenika Gradske uprave kao i po zahtjevu pučkog pravobranitelja RH, tako utvrđena neusklađenost naziva radnih mjesta s pripadajućim koeficijentom složenosti poslova, kao i s propisanim različitim stručnim uvjetima za to radno mjesto, a utvrđeno je i kako ne postoje kriteriji za napredovanje. Sve to u konačnici je rezultiralo nizom degradiranja službenika u Gradskoj upravi.

Jednako su zanimljive nezakonitosti utvrđene među pojedinačnim aktima. Naime, šest zaposlenika Gradske uprave (Zdenko Medović, Davor Maras, Tonči Daničić, Suzana Kosović, Stijepo Vidojević i Irena Bošković) žalilo se na rješenja o rasporedu na nova radna mjesta. Riječ je tek o dijelu inače većeg broja oštećenih zaposlenika, čije je žalbe gradonačelnik bez obrazloženja odbijao kao neosnovane, a koji su na kraju protiv Grada Dubrovnika bili prisiljeni podnijeti i privatne tužbe na Upravnom sudu.

Najprije, svima je na protuzakonit način rješenje o prerasporedu doneseno retrokativno. Nadalje, većina oštećenih službenika preraspoređena je na radno mjesto čiji opis poslova nema nikakve veze s njihovim prošlim poslom, a čija je složenost poslova manja nego na prijašnjem poslu. Neki su čak preraspoređeni na nova radna mjesta koja prema Pravilniku o unutarnjem redu uopće ne postoje! Jednom riječju – sveopći kaos.
 
Nezakonite i nagrade 'zaslužnima'
 
I ono što je najvažnije, a što svakako treba istaknuti, nijedno prvostupanjsko i drugostupanjsko rješenje koje su donijeli gradonačelnik i pročelnici ne sadrži konkretno obrazloženje niti se navodi ikakav konkretan razlog za premještaj i degradiranje zaposlenika!

Upravna inspekcija dohvatila se također i već od prije vrlo upitnih isplata dodataka za uspješnost u radu, o čemu je duList već pisao. To je tek pravi biser u djelovanju Gradske uprave, jer kako navode inspektori, u nijednom rješenju o isplati dodatka se ne daje obrazloženje u čemu se sastoji uspješnost!

Može se samo pretpostaviti koliko je gradonačelnik novaca podijelio svojim 'zaslužnim' pročelnicima i zaposlenicima u dosadašnjem mandatu. Kako se neslužbeno može saznati, i početkom 2013. godine neki su pročelnici i pročelnice bili nagrađeni za 'minuli rad' u 2012. godini, čak i u trostrukom iznosu svojih plaća!

Zašto Gradska uprava nije postupila po naređenju Upravne inspekcije i otklonila nezakonitosti, a nalaz Inspekcije 85 dana 'spavao' na dnu ladice jednog gradskog pročelnika te koja kazna prijeti gradonačelniku Vlahušiću kao odgovornoj osobi u Gradu Dubrovniku čitajte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist