Politika

Vladu ne zanima kako ćemo preko granice!

Vladu ne zanima kako ćemo preko granice!

Nakon 20-tak upita postavljenih na facebook stranicu Vlade RH, odakle su nas uputili na Ministarstvo uprave, a ovi su nas uputili na Ministarstvo unutarnjih poslova, kojima smo postavili isto pitanje, ni dan danas nema odgovora.

Pitanja koja smo uputili ovim institucijama RH odnose se na subvencioniranje izrade putovnica za djecu Dubrovačke regije mlađu od 15 godina – stoji u priopćenju Dubrovnik Regije.   

– Naime, roditelji koji sa svojom djecom žele otputovati bilo gdje sjevernije od graničnog prijelaza Bistrina moraju za svu djecu mlađu od 15 godina izraditi putovnice, a izrada jedne putovnice stoji oko 400 kuna. Prema Zakonu RH samo djeca starija od 15 godina imaju pravo na osobne iskaznice, dok je za mlađu djecu potrebno izraditi putovnice. Obzirom da se člankom 32. Ustava RH jamči nesmetano i slobodno kretanje unutar granica Republike Hrvatske, pitamo se na koji će način Vla da RH našoj djeci i roditeljima osigurati provedbu toga ustavnoga prava?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Dubrovačka regija će ostati okružena granicama država nečlanica EU. Iako već sad postoje problemi na graničnim prijelazima, pa se prema svjedočanstvima stanovnika ove regije čak pišu novčane kazne za roditelje koji preko Bistrine putuju sa svojom malodobnom djecom bez osobnih dokumenata, ulaskom u EU doći će do potpune primjene Schengenskog režima prelaska granice. Ako je dosad granična policija ponekad zažmurila na problem djece bez osobnih dokumenata, od 1. srpnja 2013. to više neće biti moguće. Obzirom da je trajekt Trpanj – Ploče preskup, da vozi svega 3-4 puta dnevno te da je također preskupa brodska linija Dubrovnik – Rijeka ukinuta, nama stanovnicima ove najjužnije hrvatske regije ne preostaje ništa drugo nego putovati zrakoplovom ili osobnim automobilom. Zrakoplovne linije prema Splitu, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Puli, Vukovaru ili Osijeku ne postoje, pa je tako osobni automobil jedini mogući način putovanja prema svim hrvatskim gradovima osim Zagreba, a putovati s obitelji zrakoplovom do Zagreba je nekoliko puta skuplje nego putovati automobilom. Putovanje automobilom znači i obavezan prelazak graničnih prijelaza Bistrina i Klek, a to opet znači obavezno posjedovanje putovnica za svu djecu mlađu od 15 godina.

Zbog svega navedenog roditelji i djeca Dubrovačke regije u neravnopravnom su položaju naspram stanovnika ostalih hrvatskih regija. Primjerice, da bi neko dijete iz Splita ili Zagreba putovalo po Hrvatskoj za njega nije potrebno izraditi putovnicu osim u slučaju da putuje prema Dubrovniku, dok naša djeca trebaju putovnice za putovanje u bilo koji hrvatski grad osim Dubrovnika. Stoga se s punim pravom pitamo kad i kako će Vlada RH riješiti ovaj problem te nam sukladno Ustavu RH osigurati nesmetano kretanje i putovanje po cjelokupnom teritoriju naše države? Vladine institucije šute, zauzet svojim osobnim problemima šuti i dubrovački gradonačelnik, šute i saborski zastupnici iz naše regije. Svi šute, a vrijeme neminovno curi.

Ovim putem zahtijevamo od nadležnih institucija RH, gradonačelnika Dubrovnika, saborskih zastupnika, župana Dubrovačko-neretvanskog da se očituju i da izradom besplatnih putovnica za svu djecu Dubrovačke regije mlađu od 15 godina osiguraju nesmetano putovanje i prelaske graničnih prijelaza koji Hrvatsku dijele na dva dijela – navode iz Dubrovnik Regije.
 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist